U Bijelom Polju 16 škola drugi dan u štrajku, predškolske ustanove normalno rade

Šesnaest škola na području bjelopoljske opštine već drugi dan je u štrajku  nakon što nije postignut dogovor između Sindikata prosvjete i Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija o povećanju zarada prosvjetnim radnicima.

Kako je za Radio Bijelo Polje kazao predsjednik Opštinskog odbora sindikata prosvjete, Radojko Rakonjac, danas će se prosvjetari  sastati sa predstavnicima Vlade kako bi pokušali da nađu rješenje za aktuelnu situaciju.

„Danas ćemo održati sastanak sa predsjednikom Vlade, ministarkom prosvjete i ministrom finansija i ukoliko se iznađe rješenje može i danas doći do obustave štrajka“ istakao je Rakonjac, naglašavajući da prosvjetni radnici ne traže ništa više od onoga što su potpisali Granskim kolektivnim ugovorom.

On je saopštio da je nastava potpuno obustavljena u prijepodnevnim smjenama u školama koje izvode predmetnu nastavu u Bijelom Polju.

„One škole koje su se potpisale da će sprovesti štrajk ni danas ne rade, a to su: Srednja stručna škola,  Srednja elektro- ekonomska škola, Gimnazija kao i škole u Goduši i Sušici“ kazao je Rakonjac.

Iako se štrajku priključilo oko polovina  predškolskih radnika, vrtići u Bijelom Polju ipak, normalno rade. Kako je kazala direktorica te ustanove Dijana Kovačević, nastava se izvodi po utvrđenom  planu i programu. 

„I u štrajku funkcionišemo isto, svi rade svoje smjene, jer vaspitač prepoznaje teret tog posla, pa samim tim ne opterećujemo jedni druge, tako da svako radi po ustaljenom rasporedu.  Jedino ljudi koji su se potpisali za štrajk ne izvode vaspitno -obrazovni rad. Rad u vrtićima je drugačiji u odnosu na škole i prosto nije moguće obustaviti potpuno rad kao što to rade u ostalim obrazovnim ustanovama“ naglasila je Kovačević.