Održan okrugli sto sa više nevladinih organizacija o promociji sporta kod djece i mladih

Nevladine organizacije NVO Novi poredak, NVO Akademija društvenih nauka, NVO Korak promjene, NVO Progres, NVO Zvijezde, NVO Platforma i NVO Eko centar održale su okrugli sto na temu podsticanja i razvoja sporta kod djece i mladih. Nevladine organizacije su u odnosu na analizu prakse prepoznale kao problem nedovoljno bavljenje sportom kod djece i mladih, posebno učenika u stadijumu fizičkog razvoja, kao i njihovu nedovoljnu informisanost o značaju redovne fizičke aktivnosti. Na okruglom stolu je konstatovano da je potrebno s'obzirom na uočenu problematiku intezivnije organizovati vaspitno obrazovne aktivnosti  u vidu informativnih radionica sa konkretnim edukativnim sadžajima koji bi djeci i mladima približili značaj sporta  za njihovo fizičko i mentalno zdravlje.

Na okruglom stolu je izvršena analiza i donijeti su zaključci da je potrebno kroz konkretne akcije Nevladinog sektora doprinijeti podizanju svijesti kod djece, mladih i javnosti o važnosti bavljenja sportom i fizičkom aktivnosti kao i redovnog utvrđivanja zdravstvene sposobnosti sportista kroz različite oblike edukacije. Sport je važna karika u zdravstvenom, obrazovnom, kulturnom, socijalnom i sveukupnom društvenom smislu i potrebno je kreirati povoljan ambijent koji će omogućiti  što većem broju djece i mladih da budu fizički aktivni kroz različite forme sportskih aktivnosti. Podsticanje upražnjavanja  zdravih stilova života i bavljenja sportom razvijanja navika koje će  djeci  i mladima pomoći da izgrade doslednost u ponašanju i postignu veće nivoe discipline u savladavanju redovnih životnih aktivnosti i postizanju boljih rezultata. Istraživanje Instituta za javno zdravlje koje je obuhvatilo 3,500 djece uzrasta od 6 do 8 godina iz cijele Crne Gore, pokazalo je da je 40% djece predgojazno ili gojazno, što je jasan indikator nedostatka bavljenja sportom i fizičkom aktivnosti i predstavlja potencijal za niz hroničnih bolesti kod djece i mladih.

Takođe je bitno kroz edukativne forme informativnih radionica doprinijeti podizanju svijesti kod mladih i sportista o negativnim posljedicama korišćenja nedozvoljenih sredstava u sportu, posebno posledicama po fizičko i mentalno zdravlje konzumenata u okolnostima izostanka stručnog nadzora. Vaspitno-obrazovna dimenzija u promociji bavljenja sportom je neizostavan elemenat kako bi se djeca i mladi pravilno usmjerili u namjeri da fizička aktivnost bude preduslov zdravlja i mentalne spremnosti svakog pojedinca. Na okruglom stolu je zaključeno da je pored svih aktivnosti koje je potrebno preduzeti, nužno unaprijediti ambijent za češće organizovanje i održavanje školskih sportskih takmičenja i da je potrebno podići nivo medijske promocija sportskih aktivnosti na veći nivo.

Saopštenje: NVO Novi poredak