Izložba “Sjenke-dan i noć” otvorena u Centru za kulturu

Izložba radova “Sjenke-dan i noć”, bjelopoljskog akademskog umjetnika Milovana Mića Rakonjca, otvorena je večeras u Centru za kulturu.

Izložbu je otvorio Vladimir Tvrdišić, vizuelni umjetnik iz Bijelog Polja, koji je između ostalog, kazao da se izložbom sjenke, autor ovog puta predstavio tehnikom kombinovanja i komponovanja kompjuterske grafičke strukture i retuša korektora u olovci i traci u svom izložbenom segmentu “Dana”, a onda i akrilikom i korektorom u olovci u segmentu “Noći”. “Sasvim sigurno se može reći da odabir ovakvog pristupa u cilju stvaranja djela nije slučajan, niti je u svom odabiru gestualan.

Već je pažljivo i smisleno izdvojen iz tehničke palete i kombinovan, ne sa namjerom da se sama tehnika ukroti i podredi vizuelnoj ideji djela u smislu pukog vizuelnog efekta, ona je tu u službi jezika koji Rakonjac stvara uvodeći mu leksično semantičku i stilsku jedinicu, te i pravopisne zakonitosti koje su sadržane u linijskim strukturama”, istakao je Tvrdišić.

On dalje kaže da se izložba dijeli u tri segmenta: Slikarska platna dana i noći koje prate crteži. “Ono što je vidljivo ispod sile svjetlosti a nema tendenciju da bude vidljivo krije se i ispoljava pod okriljem noći. Da li to može biti istina ili laž, slavoslovlje ili praznoslovlje, znanje ili neznanje, pravda ili nepravda, dobro ili loše, život ili smrt”, naglasio je Tvrdišić.

Milovan Mića Rakonjac je diplomirani grafički dizajner. Svoje radove je izlagao na kolektivnim izložbama i učestvovao na više internacionalnih likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo. Do sada je imao četiri samostalne izložbe.

Tekst: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić