Projekat “Mi smo jedan svijet” okupio mlade iz Bijelog Polja, Skoplja i Orahovca

NVU „Klub kultura“ u saradnji sa partnerskim organizacijama ARS „Pablik“ iz Skoplja, Severna Makedonija i SHL Kosovo u narednih sedam i  po mjeseci realizovaće projekat „Mi smo jedan svijet“, najavio je na današnjoj pres konferenciji organizovanoj tim povodom, koordinator Rafet Mulić. On je kazao da se projekat sastoji iz tri ciklusa programa razmjena, a u kojima će učestvovati 48 mladih ljudi  iz  ove tri opštine.

„Projekat ima za cilj da prikaže jedinstvenu viziju budućnosti regiona učesnika kroz književno i umetničko stvaralaštvo, a kulminiraće  zbirkom kratkih priča pod nazivom „Regija u kojoj želimo da živimo“ i izložbom umetničkih radova pod nazivom „Viđeni region našim očima". Projekat poziva 48 srednjoškolaca da istraže nova mjesta i povežu se sa svojim vršnjacima kroz tri ciklusa razmjene. Učesnici će učestvovati u radionicama o interkulturalnom dijalogu i izgradnji mira, doprinoseći harmoničnijoj i inkluzivnijoj regiji”, istakao je Mulić.

Dodao je i da je cilj projekta uspostavljanje održive saradnje između organizacija i mladih kroz programe mobilnosti u regionu, uz istovremeno izazivanje predrasuda i stereotipa koje mladi ljudi mogu imati jedni o drugima.

On je uputio poziv mladim ljudima, talentovanim za književno i umjetničko stvaralaštvo da se pridruže projektu.

Tarik Idrizović je jedan od učesnika  u projektu koji je izrazio zadovoljstvo što će u narednom periodu imati priliku da se druži i razmjenjuje iskustva  za vršnjacima iz Sjeverne Makedonije i Kosova.

„,Bavićemo se književnošću, likovnim stvaralaštvom i potrudićemo se da stvorimo mostove saradnje i jače prijateljstvo u narednom periodu i, to je ono što me raduje“, kazao je Idrizović.

Projekat "Mi smo jedan svijet" podržan je od Regionalne kancelarija za saradnju mladih RYCO u sklopu njihovog Poziva za podnošenje prijedloga projekata 2023. "RYCOnnecting You(th)".

Tekst: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić