Realizovane tri edukativne radionice u okviru projekta ,,Čistija okolina-Zdraviji život“

Nevladina organizacija Novi poredak je u okviru projekta ,,Čistija okolina-Zdraviji život“, realizovala tri informativno edukativne radionice koje su usmjerene na informisanje mladih i podizanje svijesti zajednice o načinu produžavanja vijeka trajanja sanitarnih deponija. 

Koordinator projekta prof. Radivoje Bogavac je istakao da je potrebno da se posveti veća pažnja aktivnostima koje su usmjerene ka zaštiti životne sredine, a prioriteti za naredni period bi trebalo da budu uspostavljanje funkcionalnog sistema upravljanja otpadom i upoznavanje građana sa modelom cirkularne ekonomije. Posebno je važno da, osim institucija na najvišem državnom nivou, zaštita životne sredine bude pitanje kojim bi se bavile kompanije, nevladin sektor i mediji, ali i pitanje u koje bi proaktivno trebali biti uključeni i građani. 

U okviru projekta su realizovane tri informativne radionice sa srednjoškolcima na kojima  se prezentovala prednost produženja vijeka trajanja sanitarnih deponija kao i benefiti cirkularne ekonomije, reciklaže i održivog upravljanja otpadom. Na radionicama su obrađena pitanja koja je korist produžavanja vijeka sanitarnih deponija, sa kojim posebnim metodama se postiže efekat njihovog produžavanja trajanja i koji su pozitivni efekti koji se postižu na planu ekološke održivosti i zaštite životne sredine. 

Jedan od predavača na projektu prof. Tomislav Tomović je istakao značaj održivog razvoja za Crnu Goru kao i ulogu upravljanja otpadom i cirkularne ekonomije u ekološkom, zdravstvenom, ekonomskom i socijalnom smislu za cjelokupno društvo. Takođe je naglasio da je potrebno posebnom strategijom informisanja upoznati širu javnost sa mogućnostima upravljanja otpadom kao i sinhronizovano raditi na prevazilaženju ograničenja u poboljšanju sakupljanja i recikliranja otpada u Crnoj Gori.

Projekat je regionalnog karaktera i sprovodi se u nekoliko opština na sjeveru Crne Gore i njegovom implementacijom će se učenička populacija i javno mjenje informisati i upoznati  o prednostima odvajanja komunalnog otpada za reciklažu kao i prednostima reciklaže za očuvanje životne sredine. 

Aktivnosti projekta se realizuju u partnerstvu sa NVO Korak promjene,  projekat traje sedam mjeseci i podržan je od strane Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Crne Gore. 

Koordinator projekta prof. Radivoje Bogavac

 

Saopštenje: NVO Novi poredak