Dr Đorđević: Manje soli u ishrani – više koristi za zdravlje

Prosječni stanovnik Crne Gore unosi dvostruko više soli nego što je to preporučljivo, kazala je dr Zorica  Đorđević, specijalista higijene u Institutu za javno zdravlje. Ona je u telefonskom razgovoru u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, govorila o štetnim posljedicama prekomjernog unosa soli u organizam.

„Nažalost, ne možemo se pohvaliti da kao populacija vodimo računa o količini soli koju svakodnevno unosimo u organizam. Prema istraživanju koje je radila Svjetska zdravstvena organizacija sa Kliničkim centrom i Domom zdravlja u Podgorici, konstatovano je da prosječni stanovnik Crne Gore konzumira dnevno skoro 12 gr soli, odnosno žene oko 10, a muškarci 14 grama u prosjeku, što je mnogo više od preporučene  količine soli“, ističe dr Đorđević.

Ona je upozorila da svakodnevni unos soli veći od preporučenih pet grama ili jedne kafene kašičice, povećava krvni pritisak i utiče na bolesti srca, krvnih sudova, na veću učestalost srčanog i moždanog udara. Takođe, doprinosi nastanku gojaznosti, šećerne bolesti, osteoporoze i mnogih drugih hroničnih bolesti.

Dr Đorđević naglašava da se svakodnevna potrošnja soli može smanjiti pažljivim čitanjem etiketa na hrani i biranjem proizvoda sa niskim sadržajem natrijuma. Takođe, savjetuje da se ne dodaje so tokom pripreme hrane, a da se ukus hrane popravlja korišćenjem začinskog bilja, kao što su peršun, mirođija, ruzmarin, origano, biber i drugi, ali i da se ograniči potrošnja slanih grickalica.

Repriza emisije “Tajne  zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje  od 20:15h

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE