Manifestacija ,,Med, hrana i lijek” danas na gradskom trgu

Deseta po redu manifestacija ,,Med, hrana i lijek“ koju organizuje Udruženje pčelara ,,Pčelar“ Bijelo Polje, održava se danas na gradskom trgu u Bijelom Polju.

Brojni sugrađani danas do 18 časova imaće priliku da degustiraju i naravno kupuju pčelinje proizvode, opremu, ljekovito i medonosno bilje, pčelarsku literature, sapune, kreme i ostalu kozmetiku čijeg je sastojka med.

Otvarajući manifestaciju, predsjednik Opštine, Petar Smolović, kazao je da pčelarstvo u Bijelom Polju ima dugu i bogatu tradiciju, a pčelarska organizacija postoji 82 godine, osnovana davne 1936. godine.

,,Na teritoriji Bijelog Polja pčelarstvom se bavi 250 pčelara  koji posjeduju preko pet hiljada pčelinjih društava. Ciljevi mjera za podsticaj  razvoja pčelarstva odnose se na poboljšanje konkurentnosti, proizvodnji pčelarskih proizvoda, očuvanju kvaliteta i poboljšanju zdravstvene ispravnosti pčelinjih proizvoda, podizanju stručnog znanja i obučenosti pčelara u čemu Opština učestvuje”, istakao je Smolović, dodajući da će se zalagati da podrška pčelarima bude veća, uzimajući u obzir značaj pčelarske proizvodnje.

Predsjednik Udruženja pčelara ,,Pčelar” Vladimir Šebek, kazao je da današnje brojno prisustvo posjetilaca daje podstrek i snagu za još bolji i kvalitetniji rad.

,,Pčelari iz Bijelog Polja daju puni doprinos razvoju pčelarstva, zaštiti životne sredine i razvoju turizma u našoj opštini, a tako će biti i u narednom periodu", uvjeren je Šebek. 

Med se u medicini koristi barem zadnjih dvije hiljade i 700 godina za tretiranje različitih bolesti, a od svih životnih namirnica koje se koriste u ljudskoj ishrani kao najznačajniji se izdvaja med. Stimuliše obavljanje skoro svih funkcija ljudskog organizma.

Manifestaciji su prisustvovali predsjednici i predstavnici pčelarskih udruženja iz Crne Gore, Srbije, Zlatiborskog okruga, Bosne i Hercegovine, Višegrada i Rudog.

Poznati pčelar iz Bijelog Polja, Murat Idrizović zadovoljan je zainteresovanošću sugrađana, a on je danas izložio med sa područja Skadarskog jezera i livadsko šumski med sa Žabljaka.

,,Mladim pčelarima savjetujem da se ne razočaraju kada naiđe loša godina, kao što je bila ova sa puno kiša, ali ko voli ovaj posao treba da se bori do kraja. Med je najbolji marketing, ambalaža nije bitna već samo kvalitet”, poručuje Idrizović.

Ispred Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Nebojša Veličković, posjetiocima je poželio lijep dan u gradu koji je danas još ljepši, kako navodi, zahvaljujući pčelarima, vrijednim proizvođačima.

,,Ovakve manifestacije treba da imaju još veći značaj, jer je ovo najbolja promocija poljoprivrednih proizvođača i njihovih proizvoda, i naravno da u Ministarstvu poljoprivrede imaju sigurnog partnera za budući rad”, naglasio je Veličković.

Ispred Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore, prisutne je pozdravio predsjednik Radule Miljanić, koji je istakao da ovakve manifestacije zbližavaju jedni druge, sklapaju prijateljstva, i kako navodi, šire duh jedne pčelarske priče koja čini veliku porodicu.

Štand Beranke Sanje Simonović Delević bio je ispunjen kozmetikom sa sastojcima meda, ali i suvenirima.

,,Pripadnice ljepšeg pola koriste prirodne proizvode kako bi bile ljepše, a danas imaju priliku da kupe kozmetiku od meda i pčelinjih proizvoda koja je veoma zdrava. Vjerujem da će do kraja dana odziv Bjelopoljaca biti još veći”, istakla je Simonović Delević.

Manifetacija ,,Med, hrana i lijek" organizuje se kroz podršku Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj u okviru projekta ,,Ruralni razvoj kroz integrisano upravljanje šumskim i vodnim resursima u jugoistočnoj Evropi:Persektive ruralnog razvoja:kvalifikovanje, reintegracija i (samo) zapošljavanje“, koji sprovodi u partnerstvu sa njemačkom agencijom za međunarodnu saradnju.Danas će u 16 časova biti održano predavanje dr Dragana Ćirkovića, na temu ,,Med, vrste, značaj meda u ishrani i prepoznavanje kvaliteta meda“, u sali Centra za kulturu.

Autorka: Eldina Bećirović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE