Delagić: "Bijelom Polju je potreban kulturni centar gdje bi se umjetnici i ljubitelji umjetnosti družili i razmjenjivali iskustva" (video)

Bjelopoljska grupa “Alter Naiva” predstavila je prošlog ljeta svoj prvi album „Zrno“ koji, kako mnogi smatraju, neodoljivo podsjeća na zlatno doba rokenrola.

Rok sastav, koji čine Hilmija Kurgaš (bas gitara i vokal), Hermin Delagić (gitara), Marko Đurđević (bubnjevi), uspjeli su da na prošlogodišnjim festivalima u Crnoj Gori  skrenu pažnju publike i predstave svoje pjesme koje  istovremeno opominju i navode slušaoca na promišljanje.

A to je, kako je kazao Hermin Delagić u emisiji ”Bjelopoljski muzičari” Radija Bijelo Polje, i cilj ekipe koja svakodnevicu preispituje na probama ispisujući note i riječi.

„Prošle godine izbacili smo prvi album “Zrno” i imali premijeru u Parku pjesnika, gdje smo uživali zajedno sa publikom. Bilo je tu dosta ljudi, čak i porodice sa djecom, što nas negdje i hrabri i podstrekuje da dalje radimo, jer izgleda nije zamrla rok publika, ima ih još koji vole  rokenrol i našu muziku” počeo je je priču Delagić.

Nakon premijere u Parku pjesnika, Bjelopoljci su se predstavili i podgoričkoj publici na “Rokstrikciji”, festivalu koji okuplja rok bendove iz zemlje i regiona. Kako je Hermin kazao to je bila prva prilika da široj publici, svirkom uživo, pokažu šta godinama rade i stvaraju.

"Da smo sanjali bolje mjesto za premijeru albuma ne bi pronašli. Velika čast nam je bila što smo nastupali na trećem izdanju Rockstrikcije i imali takvu priliku da se predstavimo podgoričkoj publici, ali i upoznamo neke ljude iz Crne Gore i regiona, pa su se tako i napravile neke konekcije i veze, stvorile prilike za promociju naših pjesama i negdje drugo” kazao je Hermin.

Ovi entuzijasti i dalje stvaraju sopstvenu muziku, čije pjesme nas istovremeno opominju, navode na promišljanje pa je tako već ispisano nekoliko tekstova i melodija za naredni album. Međutim, kako je kazao Hermin, i dalje su problem finansije.

“Nisu u stvari problem, to je naša svakodnevnica, da se borimo, snalazimo, improvizujemo, a sve u cilju rokenrola i muzike za koju živimo” istakao je Delagić.

Pored toga što nemaju podršku kada je novac u pitanju, Delagić je istakao da Bijelo Polje nema ni prostor gdje bi mladi mogli da sviraju i stvaraju, pa je ovom prilikom pohvalio direktora bjelopoljskog Centra za kulturu Jasmina Ćorovića, koji je, kako je kazao, bez pogovora dopustio da vježbaju u jednoj od svlačionica te ustanove.

“Bijelo Polje bi trebalo da ima neki prostor, kulturni centar, gdje bi mogli mladi, ali i oni stariji ljudi, umjetnici, da stvaraju, pa i da se druže, razmjenjuju iskustva, sve do tada, nama iz benda, ali i mnogim drugim, predstoji borba“ istakao je Hermin i dodao da i dalje ukazuju i beskompromisno naglas govore o nedostacima društva, globalno, ne samo lokalno, a to će raditi sve dok se ne bude živjelo bolje.

“Ako se o problemima ne bude govorilo ,neće doći ni do njihovog rješenja. Rokenrol je oduvijek bio buntovnička muzika, taj koji “prstom upire” da bi skrenuli pažnju na problem, a to je naš jedini način da se kaže sve o čemu treba da se priča” zaključio je Hermin.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević