Otvorena izložba fotografija iz ratnog albuma Bele Maćašovskog

Izložba fotografija ,,Crna Gora 1915-1918” iz ratnog albuma Bele Maćašovskog, otvorena je večeras u Muzeju Bijelo Polje.

Izložene replike djela dr Maćašovskog, ljekara austrougarske vojske rađene su u specijalnoj tehnici, a njihovi originali čuvaju se u subotičkom Istorijskom arhivu.

Otvarajući izložbu, predsjednik Ogranka Matice crnogorske Bijelo Polje, Radomir Ilić, kazao je da fotografije Maćašovskog pored ratne vojničke atmosfere, kako ističe, prenose i prizore iz svakodnevnog života tog vremena.

,,Objektiv ovog nadarenog čovjeka bilježi okupljanja i sahrane, originalnu crnogorsku nošnju, i uprkos svemu – vesela lica djece. Serija ovih dokumentarnih fotografija dragocjeno je svjedočanstvo iz jednog teškog vremena naše istorije. U nepomirljivoj kontrasnoj simbolici su i masivni graničnici dvojne monarhije, i malene crnogorske kuće srasle sa kamenim pejzažem, i uopšte, sve strano i domaće čega se dotakao objektiv autora”, istakao je Ilić.

Autor fotografija Bela Maćašovski po izbijanju Prvog svjetskog rata kao mlad ljekar regrutovan je u austrougarsku vojsku, i sa njome boravio od 1915. do 1918. godine na teritoriji Crne Gore, Dalmacije, Albanije, Bosne i Italije, i u pomenutom periodu napravio je preko 700 fotografija na okupiranim teritorijama. Po završetku rata živio je u Bajmoku kod Subotice, a njegovi nasljednici poklonili su subotičkom Istorijskom arhivu 1988. godine njegov ratni album od 744 mala pozitiva koje je stručno odradila Tatjana Segedinčev.

Izložba ,,Crna Gora 1915-1918” otvorena u organizaciji bjelopoljskog Ogranka Matice crnogorske u saradnji sa Nacionalnim savjetom crnogorske manjine iz Srbije i Javnom ustanovom Muzej Bijelo Polje.

Autorka i foto: Eldina Bećirović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE