„I poslije 18 godina tražimo samo pravdu, ništa drugo „(VIDEO)

Polaganjem vijenaca na spomen obilježje u gradskom parku, danas je u Bijelom Polju obilježena osamnaesta godišnjica od tragedije na Bioču, u kojoj je poginulo 47 putnika a povrijeđeno više od dvije stotine. Porodice nastradalih, preživjeli putnici, delegacija Opštine i brojni sugrađani odali su još jednom počast žrtvama najteže željezničke nesreće u Crnoj Gori.

 

Vesko Vlahović iz NVU “Voz neprebola – Bioče 2006”, kazao je da se sjutra navršava osamnaest godina, kada je višegodišnji i možda višedecenijski nemar, nebrigu  i javašluk,  na Bioču, preranim odlaskom platilo 47 putnika, a doživotno, stotine preživjelih, članovi porodica  nastradalih i  povrijeđenih, platili su i plaćaju cijenu i dalje.

„Šta je uradilo Bijelo Polje? Ono je uradilo ovaj spomenik. Ono je platilo najveću cijenu. Spomen park na Bioču podigla je građanska hrabrost i dostojanstvo aktera željezničke nesreće poslije one neprimjerene spomen ploče na izlasku iz tunela. Pametni  ali, i uplašeni, smogli su hrabrosti i dostojanstva da se formira nevladina organizaciuja „Voz neprebola - Bioče 2006“ ,ne sa ciljem da nekome držimo lekciju, već da se ona  iz najnovije crnogorske istorije ne ponovi, da se ne bi ponovo otimala djeca iz naručja majki u nekim vozovima i  nevozovima u bolima i neprebolima.  Osamnaest godina je prošlo otkad su institucije države Crne Gore rekle: „Ovo je tragedija cijele Crne Gore, tim prije što su tu većinom bila djeca“ Predstavnici centara za socijalni rad došli su, utvrdili su stanje aktera udesa tada i, nikad više. Mi smo ukazivali, molili, tražili. Ta djeca, sad su odrasli ljudi. Nažalost, četrdeset sedam žrtava nije konačan broj. Tu se ne nalaze oni koji su od posljedica udesa kasnije preminuli. Tu se ne nalaze posljedice koje preživjeli tokom ovih osamanaest godina moraju da imaju, moraju da trpe, i sa time bore do kraja života“, istakao je Vlahović. 

On je zahvalio Bjelopoljcima i predstavnicima Opštine, na uvažavanju i poštovanju koje su svih ovih godina iskazivali prema žrtvama nesreće na Bioču.

„Sjutra ćemo to uraditi na Bioču.Očekujemo,možda, da se neko sjeti, da vidi šta je sa tim, prije svega  mladima, jer neki nijesu mogli nastaviti školovanje. Neki nijesu mogli ni zasnovati radni  odnos, koji su svoju životnu budućnost izgubili tamo, u odnosu na ono kako je to bilo za očekivati kad su ušli u taj voz, s nadom da će stići do odredišta. Nažalost, to odredište je zaustavljeno 23. januara, u ponedjeljak, nešto poslije šesnaest časova“, kazao je Vlahović.

Dragan Krgović iz Bijelog Polja bio je među najteže povrijeđenim preživjelim putnicima. On danas kaže: „U ovom vozu sam bio najteže povrijeđeni putnik koji je preživio.Dvadeset šest dana sam proveo u komi. Još uvijek posle osamnaest godina tražimo samo pravdu. Samo pravdu, ništa drugo“.

Rodbina stradalih i predstavnici Opštine danas su obišli i spomen obilježje bugarskih đaka, a sjutra će zajedno posjetiti spomen obilježje na Bioču.

 

Tekst:Tanja Dangubić

Video i foto: Vladimir Jelić