Otvorena izložba slika ''Crnogorski vladari kroz likovnu vizuru''

Izožba slika ''Crnogorski vladari kroz likovnu vizuru'' otvorena je večeras u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu u organizaciji Fondacije Sveti Petar Cetinjski i Centra za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo.

Crnogorska tradicija i duh prošlosti viđen okom umjetnika savremenog doba predstavljeni su kroz oko 39 radova čiji su autori akademski slikari, studenti, naivci, samouki slikari i ljubitelji slikarske umjetnosti iz čitave Crne Gore: Sandra Šabotić, Irvin Masličić, Mila Žugić Đurović, Sanja Đolević, Saška Bojić, Ina Martinović, Marko Ivanović, Suad Masličić, Kristina Lalatović, Mia Bulatović, Nikolina Ljiljanić, Slavenko Rakočević, Zorica Ljiljanić, Vuk Vujović, Aleksandra Božović, Jelena Jolić, Ina Jaganjac, Matan Vukčević, Vladan Pejanović, Isidora Sarić, Boris Vujović, Miloš Kontić, Mirsad Đurđević, Luka Martinović i Bato Braković.

U ime organizatora, Fondacije Sveti Petar Cetinjski,  direktor Milorad Mijo Aleksić  kazao je da je Fondacija formirana u interesu duhovnog, kulturnog i građanskog razvoja Crne Gore prije 24 godine te da je za to vrijeme radila na očuvanju crnogorske autentičnosti i podsticala i pomagala stvaralačke projekte.

“Fondacija je napunila više od 24 godine postojanja uspješno je realizovala nekoliko projekata: izdali smo i promovisali knjigu “Nezavisna i evropska Crna Gora ili velika Srbija”, organizovali koncerte duhovne neliturgijske muzike, a ovo je prema našem mišljenju projekat vijeka, portreti vladara Crne Gore počev od arhonta Petra do dinastije Petrovića. Ovim projektom sa novim rukovodstvom Fondacija nastavlja svoj put kojim je uspješno išla kroz predhodne dvije decenije” kazao je Aleksić.

Otvarajući izložbu predsjednik Opštine Petar Smolović je istakao da se crnogorska istoriografija može nazvati slavnom riznicom podataka i činjenica o razvojnom putu crnogorske države i presudnom uticaju vladarskih ličnosti.

“Počevši od Vojislavljevića, Balšića i Crnojevića do dinastije Petrovića bile su to ličnosti koje su dominantno uticale na religijske, državotvorne i političke događaje” kazao je Smolović i dodao da je njihov doprinos aktuelna Crna Gora sa očuvanim suštastvom nacionalnog i etničkog identiteta, moralno i teritorijalno neokrnjena, državno potvrđena na principima pravde, pravičnosti i jednakosti svih njenih građana sa tolerancijom religijske različitosti.

”Učinili su počevši od 12. vijeka sve što im je bilo u moći, bilo kakav stav da ima istorija o tome, jer nije bilo jednostavno obuzdati malo”ratničko pleme” kako su nas vidjeli putopisci, privesti ga “poznaniju prava” i prosvjećivati sve sa kamenite siromašne zemlje. Nije bilo lako sa velikim silama, razornim ratovima i gladnim godinama. Za poštovanje je ova umjetnička likovna inspiracija koja je pokrenuta znamenitim istorijskim likovima Crne Gore u ulozi vladara” zaključio je Smolović.

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto: Vladimir Jelić