Realizovane dvije edukativne radionice u okviru projekta ,,Za ravnopravost-Protiv diskriminacije“

U okviru projekta ,,Za ravnopravnost- protiv diskriminacije“ Nevladina organizacija Novi poredak je realizovala dvije informativne radionice sa ciljem edukacije i upoznavanja  srednjoškolske omladine sa implementacijom prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica i mehanizmima sprečavanja socijalne distance i diskriminacije prema njima. Koordinator projekta prof. Radivoje Bogavac istiće da se suština manjinske zaštite svodi na obezbjeđenje manjinama i njihovim pripadnicima takvih uslova u kojima mogu nesmetano i bez ikakvih pritisaka živjeti i razvijati se kao jedinke u punopravnom društvenom ambijentu, sa svim svojim posebnostima. 

U okviru projekta su realizovane dvije informativne radionice na kojima su se učenici upoznali sa pravima koje se priznaju pripadnicima manjina - manjinska prava a koje se klasifikuju kao opšta ljudska prava i slobode - kao prava priznata svima, kao opšta ljudska prava i slobode zajamčena domaćim državljanima, zaštita od diskriminacije, posebna manjinska prava, pravo na efikasno ostvarivanje zajamčenih prava, tj. na pouzdane mehanizme zaštite, uključujući i odgovarajuća procesna prava. Projekat je regionalnog karaktera i predviđa realizaciju u više opština na sjeveru Crne Gore kojom prilikom će se mladi upoznati sa svim dostupnim mehanizmima zaštite prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica. Projektom je predviđen muzički hepening kojom prilikom će se izvoditi muzičke numere pripadnika različitih manjinskih naroda od strane talentovanih učenika u prisustvu mladih različite vjere i nacionalne pripadnosti. Cilj hepeninga je promovisanje jedinstva, isticanje kulturološke posebnosti i smanjivanje socijalne distance između pripadnika manjinskih naroda i manjinskih nacionalnih zajednica. 

Kroz realizaciju ostalih aktivnosti predviđene su i radionice sa vršnjačkim edukatorima čiji rad je posebno bitan u održivosti projekta i proaktivnom širenju ideje tolerancije i promocije prava manjinskih naroda i drugih manjonskih nacionalnih zajednica. Prema riječima koordinatora projekta obradiće se mehanizmi zaštite manjinskih prava u oblasti obrazovanja, javnog informisanja, kulturnih djelatnosti itd. Promovisaće se zastupanje platforme promocije manjinske politike, poput obrazovnih, kulturnih i antidiskriminacionih mjera koji su isprepletani sa drugim oblastima politike.

Projekat se realizuje u partnerstvu sa NVO Korak promjene, traje sedam mjeseci i podržan je od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava Crne Gore. 

Koordinator projekta prof. Radivoje Bogavac

Saopštenje: NVO Novi poredak