Obnovljena saradnja sa Ljubljanom

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović i šef Kancelarije za međunarodnu saradnju Damir Mustajbašić boravili su prethodnih dana u zvaničnoj posjeti Ljubljani.

Oni su boravili u glavnom gradu Slovenije na poziv gradonačelnika Zorana Jankovića.

- Velika mi je čast što sam razgovarao sa gospodinom Jankovićem i pitao ga za njegova iskustva, kako je uspio da Ljubljana ovako izgleda. Ovo je naš prvi sastanak, a vjerujem da će ih biti još jer sam siguran da imamo puno toga da naučimo jedni od drugih - rekao je Smolović.On je podsjetio da su Bijelo Polje i Ljubljana potpisali ugovor o bratimljenju 1976. godine, međutim ta saradnja do nedavno je bila prekinuta.



- Na moju inicijativu obratili smo se gradonačelniku Jankoviću, koji je prihvatio predlog da se intenzivira saradnja između Bijelog Polja i Ljubljane.

Istakao je da je imao veoma koristan, radni sastanak tokom kojeg je gradonačelnik Ljubljane otkrio kako se taj grad razvijao proteklih godina i kako su uspjeli da dostignu željeni nivo - postanu “Zelena prijestonica Evrope”.

- Na sastancima smo razgovarali kako da se  intenzivira saradnja dva grada u oblasti pružanja komunalnih usluga, planiranja i uređenja prostora, kulture i turizma, naveo je Smolović.

Osim toga, dugogodišnje iskustvo Ljubljane u pisanju i implementaciji EU projekata biće od koristi Bijelom Polju za buduće što efikasnije povlačenje EU sredstava.



Tokom posjete Ljubljani, predsjednik se susreo sa predstavnikom slovenačke razvojne banke koja daje povoljne grantove za zemlje Balkana.Takođe, delegacija Opštine je posjetila Postojinsku jamu gdje su sa predstavnicima preduzeća koje upravlja pećinom razgovarali o iskustvima u poslovanju, kao i mogućnostima za saradnju na projektu Đalovića pećina. 

izvor-bijelopolje.co.me