Mulabegović: "Pozorišna radionica za djecu važna polazna tačka za sve koji namjeravaju da se bave glumom"

Pozorište važi za najdirektniju i najhumaniju umjetnost, najsličnije životu, i kao takvo, naročito kada je namijenjeno djeci i mladima, predstavlja izuzetno važan umjetnički, ali i društveni projekat.

Tako je počela i Pozorišna radionica bjelopoljskog Centra za kulturu, kao projekat izgradnje mladih glumaca, koju su prije dvadeset godina osnovali glumci Bjelopoljskog pozorišta Izet Mulabegović i sada pokojna profesorica Nada Pavićević.

I uspjeli su da opstanu, da rastu i stasavaju. Profesorice odavno nema, a uspješnu misiju podučavanja scenskom izrazu, pokretu, lijepom govoru, nastavio je Isko.

Današnju emisiju “Start Art” Radija Bijelo Polje posvećujemo ovoj razigranoj grupi osnovaca, i njihovom mentoru.

Razloga da povedemo priču sa njima imalo je dosta, a vremena malo. Kraj školske godine koja je prioritet, a onda vannastavne aktivnosti zajedno sa glumom ne ometaju ove male velike- glumce da odigraju već dvije premijere i jednu reprizu za nedjelju dana.

Zeid Mušović je kazao da pet godina pohađa pozorišnu radionicu te da  pored školskih i drugih obaveza nađe vremena i za glumu.

“Na žalost zbog korone imali smo malo dužu pauzu pa smo jedva dočekali da zaigramo na bini. Volim pozorište, volim druženje tako da jedva čekam da nakon škole I nekih sekcija dođem i učim glumu” kazao je Zeid.

Njegov drug Vladimir Kljajević iz sela Bliškovo stalni je član pozorišne radionice i do sada nije propustio ni jednu probu iako putuje oko 50 kilometara do grada, kaže da će da nastavi da se bavi glumom.

“Kada nešto volite nije ništa teško i naporno.Meni je ovo prva predstava koju sam radio i veoma mnogo mogu da naučim ne samo od Iska nego i od drugara koji su iskusniji od mene” kazao je Vladimir.

Mlalada Hana Balić devet godina je članica dječije trupe i kako je kazala za Radio Bijelo Polje, pronašla se na daskama koje živor znače.

“Uživam dok sam na sceni, na probama i nekako sam tu svoja. Gluma mi pomogne da izrazim svoja osjećanja i da izrazim sebe i zato uživam” kazala je Hana.

I Said Kolić šest godina pohađa pozorišnu radionicu I kako je kazao u tome uživa.

“Oduvijek me je privlačila scena, pozorište, ta interakcija sa publikom I nikada nemam tremu” kazao je Said.

Njihov mentor Isko Mulabegović je takođe kazao da se lijepo osjeća u radu sa djecom sa kojom kako je istakao, provodi zadnjih 22 godine.

“I ja se uz njih podmladim, uživamo dok radimo, tako da za tih šest sedam mjeseci koliko nam traje radionica zbilja se uz druženje I posvetimo glumi. Radimo na tekstu zajedno, je rim nikada ne predlažem ja šta ćemo da radimo već zajedno vršimo odabir. Tako smo se I ove godine odlučili za predstavu “Ah, ta ljubav”  koja govori o vršnjačkom nasilju, ali onom verbalnomistakao je Mulabegović.

 

Tekst i foto: Vanja Šabanović

Audio obrada: Sanida Kajević