Nevladina organizacija Novi poredak realizuje projekat "Čuvaj sebe i druge - Reci ne drogi i alkoholu"

NVO Novi poredak realizuje novi projekat iz oblasti saobraćaja, sigurnost i bezbjednost u saobraćaju pod nazivom ,,Čuvaj sebe i druge – Reci ne drogi i alkoholu”.

Cilj projekta je uspostavljanje programa prevencije zloupotrebe alkohola i psihoaktivnih supstanci u saobraćaju  među srednjoškolskom omladinom. Po riječima izvršnog direktora prof. Radivoja Bogavca, projekat je usmjeren na ukazivanje posledica zloupotrebe alkohola i PAS-a  u saobraćaju kao i na markiranje zdravstvenog, socijalnog i ekonomskog rizika i štete koju upotreba ovih supstanci može da izazove po pojedinca i društvo u cjelini.

U okviru projekta su realizovane dvije informativno-edukativne radionice kojom prilikom su srednjoškolci JU Gimnazije ,,Miloje Dobrašinović“ informisani o štetnom uticaju alkohola i PAS-a u saobraćaju i upoznati sa negativnim implikacijama upotrebe ovih opasnih supstanci. Predavači koji su približili mladima aktuelnu problematiku iz ove oblasti su profesorica psihologije Danka Gurešić i diplomirani inžinjer saobraćaja Muris Dobardžić. Projekat je regionalnog karaktera i planirano je da se realizuje niz edukativnih radionica sa mladima u nekoliko gradova na sjeveru Crne Gore.

Program i plan projekta uključuje i animaciju vršnjačkih edukatora koji će imati zadatak da svoje stečeno znanje i iskustvo sa posebnih i specijalizovanih edukativnih radionica proaktivno prenesu na svoje vršnjake.

Pored intezivne edukacije predviđeno je i medijsko predstavljanje ciljeva i postignutih rezultata projekta putem lokalnih i državnih medija i konferencijskih nastupa.  Projekat se realizuje u partnerstvu sa NVO Korak promjene, finansijski je podržan od strane Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crna Gore i trajaće šest mjeseci.

prof. Radivoje Bogavac

Saopštenje: NVO Novi poredak