Održano "Veče sevdaha" u bjelopoljskom Centru za kulturu

Koncert sevdalinki pod nazivom „Veče sevdaha“ održan je večeras u bjelopoljskom Centru za kulturu u organizaciji NVO „Muzička baština“.

„U đul bašti, Tebi majko misli lete, Čudna jada od Mostara grada, Zapjevala sojka prica, Sejdefu majka buđaše, samo su neke od vječitih pjesama u kojima je bjelopoljska publika uživala i pozdravljala aplauzima.

Na bini su se smjenjivali mladost i iskustvo donoseći pjesme koje su odolijevajući vremenu, stvarane i pjevane na djevojačkim i momačkim sastancima, u kolu, na selima, svadbama i drugim porodičnim skupovima, stvarajući tradiciju koja obilježava kulturu jednog podneblja.

A to je i cilj ove NVO na čijem čelu je profesor muzike Almir Martinović, zaljubljenik u staru izvornu pjesmu, da se ne zaborave melodije koje su oslikavale duh jednog vremena.

Osamnaestogodišnji Milan Gvozdenović po prvi put učestvuje na koncertu i ,kako je kazao, nosi lijepe utiske.

„Sevdalinke kao pjesme ni malo nijesu lake za pjevanje, ali uz rad i trud uspio sam nadam se da je donesem večeras na pravi način. Stara tradicionalna pjesma probudi u vama posebne osjećaje, a jedino se tako i mogu otpjevati, sa dušom“ kazao je ovaj mladi Bjelopoljac.

Džejla Alihodžić već od osnovne škole pjeva sevdalinke i staru izvornu muziku, a to je , kakoje kazala, zahvaljujući profesoru Martinoviću vremenom zavoljela.

„To nije muzika koju ja redovno slušam, ali rado zapjevam kada mi se pruži prilika, a zahvaljujući ovakvim večerima mnogi mladi ljudi dobiju priliku da pokažu šta znaju i kako pjevaju“ kazala je Džejla.

Na koncertu su pored Džejle i Milana nastupali Refadil Furulija, Saška Rakonjac, Elma Sijarić, Milena Obradović, Džana Lamežević, Teodora Rakojac, Lejla Martinović, Lejla Ljucić, Nezo Haverić, Raif Coković,Ivan Stanojević , Kemo Međedović i Velibor Gačević.

Profesor Almir Martinović i večeras je sa svojim kolegama muzičarima organizovao još jedno veče za pamćenje, jer su 15 izvođača iz Bijelog Polja i Podgorice uspjeli da raspjevaju publiku koja je uživala do kraja koncerta.

 

 

 

 Tekst i foto:Vanja Šabanović