U osnovnoj školi u Loznoj sve je manje đaka; Mucević: Stanje je alarmantno (video)

U Osnovnoj školi „Rifat Burdžović- Tršo“ u Loznoj iz godine u godinu sve je manje đaka. Ove školske godine nastavu u matičnoj školi i četiri područna odjeljenja, pohađa 140 djece, a samo desetak godina ranije, njihov broj je bio duplo veći, kazao je, između ostalog, gostujući u emisiji „Riječ o školstvu“, Radija Bijelo Polje direktor, Ajan Mucević.

„Osim matične škole imamo još područna odjeljenja u Podima,Crnči, Crnišu i Trubini. Naša škola trenutno ima 140 đaka, a stanje je alarmantno. Jer, prošle godine smo imali 24 đaka devetog razreda, ove godine su se u matičnu školu upisala tri đaka prvog razreda, što znači, da je osam puta manje djece u matičnoj školi. Iduće godine biće djece prvog razreda, ali nećemo postići taj nivo, da imamo dvadesetak đaka po odjeljenju, kao nekad. Prije desetak godina ovu školu je pohađalo oko 300 đaka, što znači da u odnosu na taj period imamo pad broja đaka za oko polovinu“, saopštio je Mucević.

Što se tiče područnih odjeljenja, Mucević ističe da je trenutno najviše đaka u Podima, jer nju pohađaju djeca iz dijela Bioče, Gojevića i drugih zaseoka.

„Na Crnišu imamo četiri đaka, na Podima je situacija za sada bolja i u tom područnom odjeljenju imamo oko dvadesetak đaka, u Crnči i na Trubini je po deset đaka, dok u matičnoj školi nemamo ni stotinu đaka“, naglasio je Mucević.

Kazao je da u školi nastavu održava stručni nastavnički kadar, osim u nastavi Muzičkog, jer je taj kadar deficitaran.

„Prošle godine smo imali nastavnika Muzičkog,ali nismo imali nastavnika Likovnog, tako da je ove školske godine situacija obrnuta.

Mucević je kazao i da je za djecu koja nastavu pohađaju u Loznoj,a putuju iz okolnih sela obezbijeđen prevoz, ali da je školski kombi prilično amortizovan, u upotrebi je duže od 12 godina, i često je u kvaru.

Imamo jaku dobru saradnju sa Ministarstvom prosvjete, što se tiče novog kombija, nabavljeni su, tender je prošao i sad kreće raspodjela školama kojima je neophodno.Mislim, da je nama izuzetn neophodan novi kombi, i mislim da ćemo ga dobiti“, istakao je Mucević. 

 

 

Repriza emisije “Riječ o školstvu” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autor: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Video prenos:Ljilja Brajković

Audio obrada: Sanida Kajević