Saradnjom četiri bjelopoljske ustanove do zdravog razvoja djece i bolje zdravstvene zaštitte

U bjelopoljskom Domu zdravlja danas je potpisan Memorandum o saradnji između te zdravstvene ustanove sa Centrom za socijalni rad, Dnevnim centrom za djecu sa smetnjama u razvoju ,,Tisa’’ i Dečjim vrtićem ,,Dušo Basekić’ u oblasti ranog razvoja djeteta. Prema riječima dr Mirjane Varagić, direktorice Doma zdravlja, prvi put se u Bijelom Polju potisuje protokol ove vrste, te da je on rezultat dosadašnje, ali i produbljivanje buduće saradnje između ove četiri ustanove.

“Čitava priča je krenula od sprovođenja pilot projekta ,,Sprovođenje porodičnih ranih interevnicija'', koji je podržan od strane tri ministarstva - zdravlja, rada i socijalnog staranja i prosvete, kao i UNICEF-a, a sve pod pokroviteljstvom EU. Ovim projektom smo se usaglasili da ćemo se međusobno podržavati u promovisanju i ostvarivanja prava djeteta na optimalan rani razvoj, kao i praćenju broja i razvoja ishoda djece, unapređenju razvoja djece u ranom djetinjstvu, kroz stručne i savjetodavne i operativne aktivnosti koje obavljamo u svojim ustanovama. Sve u saradnji sa ostalim relevantnim akterima u oblasti zdravstvene zaštite, obrazovanja, socijalne i derčje zaštite i u skladu sa svojim ciljevima rada i godišnjim planovima rada”, istakla je dr Varagić, naglašavajući da je opšti cilj protokola  usmjeren na popravljanje položaja i prava djece u prvim godinama života kroz promociju i podršku dečjem razvoju.

“Protokol je specifičan zato što stavlja naglasak na podršku roditeljima u stimulaciji razvoja i ranog učenja kod djece”, poručila je dr Varagić, podsjećajući da  su za pilot projekat na nivou Crne Gore odabrane opštine Bijelo Polje i Kotor.

“To ukazuje da smo prepoznati kao grad koji ima kapacitet da iznese ovaj projekat. Dom zdravlja je inače koordinisao potpisivanje ovog projekta  i protokola”, naglasila je direktorica Doma zdravlja.

Ensad Omerović, direktor Dnevnog centra ,,Tisa'' kazao je da se prvi put radi na ovaj način i potpisuje protokol između različitih ustanova.

“Između različitih sektora i da je uključena i jedna ustanova koja se bavi radom sa djecom sa smetnjama u razvoju”, istakao je Omerović.  

 Dijana Kovačević, direktorica Dečjeg vrtića istakla je da  dobru saradnju sa ovim ustanovama ima još  od ranije . “Sve je ovo za bolji razvoj djece  i način da sektorski sarađujemo, a postojeću saradnju  još više produbimo”, poručila je Kovačević.

Potpisi vanju Memoranduma  prisustvovala i psihološkinja Danijela Femić, koja je koordinatorka Tima za rad na implemetacviji projekta.

 

Tekst: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić