Dr Madžgalj: Farmakologija je oblast u kojoj se pronalazim i koja mi nudi najviše mogućnosti za dalje usavršavanje (video)

Uspješan sugrađanin dr Šućro Madžgalj, završio je Medicinski fakultet u Beogradu prije roka, a svake godine je proglašavan za najboljeg studenta generacije. Trenutno je na doktorskim studijama na predmetu Medicinska farmakologija. 

Gostujući u emisiji „Student“ putem Zoom aplikacije, dr Madžgalj ističe da se opredijelio za farmakologiju jer mu ova oblast nudi najviše mogućnosti za neka nova istraživanja.

„Pisao sam dosta radova iz oblasti farmakologije i u njoj možete da dosegnete najveće domete. Farmakoterapija nudi brojne mogućnosti za različita istraživanja, te se veoma investira u ovu oblast. Zaista je riječ o jednoj šarenolikoj oblasti i to je ono u čemu se ja pronalazim“, kazao je dr Madžgalj i dodao da je trenutno zaposlen kao ljekar na Klinici za psihijatrijske bolesti u Beogradu, gdje je radni angažman realizovao kroz program najboljih studenata.

„Imao sam priliku da biram gdje ću raditi i odabrao sam Kliniku za psihijatrijske bolesti. Mogu reći da je za mene ovo fenomenalno iskustvo. U mogućnosti sam da vidim veliki broj pacijenata u kratkom vremenskom periodu i tu zaista mogu da naučim mnogo. Ja ovo doživljavam kao dio mog puta. Da li ću se zadržati na ovom mjestu ne znam, ali momenat gdje vi imate mogućnost da investirate u sebe je zaista važan“ kazao je dr Madžgalj.

Osim što je autor brojnih naučnih radova, dr Madžgalj je imao priliku da znanja stiče u brojnim zemljama širom svijeta. On ističe da su ova putovanja neprocjenjivo životno iskustvo.

„Pozicioniranje sebe i komparacija u odnosu na ljude vaših godina u različitim zemljama je nešto čime ćete vi da izvršite najbolju samoprocjenu, gdje ćete da podignete svoj nivo samopoštovanja i moći ćete da shvatite šta treba da se unaprijedi. Takođe, veoma je važno upoznavanje drugih kultura i kolega širom svijeta. Upravo to vam daje snagu jer sjutra šta god da se dogodi vi ćete biti tu za njih i oni za vas. Održavanje jedne takve kohezije u smislu prijateljskih i kolegijalnih odnosa je osnov u svakoj branši“, ističe dr Madžgalj.

Put do uspjeha je, kako kaže, bio težak i pun odricanja, ali uz dobru organizaciju sve je moguće postići.

„Bilo je teških momenata, ali to nikoga od nas nije obeshrabrilo, već su nas ti momenti natjerali da podstičemo sebe da nastavimo dalje. Definisanje prioriteta i strukturacija dana je osnova i to je ono što je najvažnije“, napominje dr Madžgalj.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja između ostalih Zadužbine Nikole Spasić, Ljekarske komore Crne Gore i brojnih drugih, ali su mu, kako kaže, najmilije one koje su došle iz rodnog grada.

„Uvijek je najbolje kad vaš grad prepozna ono što vi jeste i što nastojite da budete. Tada shvatite da neko ipak misli na vas i da vrijedite. Nagrade jesu svojevrstan podstrek na stepenicama da se dođe do zadatog cilja“, kazao je dr Madžgalj savjetujući mladima da neprestano putuju i upoznaju nove kulture jer je to od neprocjenjivog značaja.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Magdalena Smolović

Foto: print screen i privatna arhiva

Audio i video obrada i montaža: Sanida Kajević