Koljenović: "Dijalog mladih važan za izgradnju mostova u regionu Zapadnog Balkana"

Regionalna kancelarija za podršku mladih Crne Gore (RYCO), organizovala je radionicu na temu "Bezbijednost i sigurnost mladih" na kojoj su učestvovali učenici Gimnazije i Srednje Stručne Škole kao i učenici Osnovne škole ,,Dušan Korać'".

Kako je kazao Edin Koljenović, šef lokalne Kancelarije za saradnju mladih u Crnoj Gori, današnja aktivnost posvećena je učenicima sa sjevera i temi o Agendi UN pod nazivom „Mladi, mir i bezbijednost“.

„Nešto što je vrlo važno i nešto čemu su Ujedinjene nacije posvetile veliku. Želimo da pokrenemo dijalog o ovoj temi, predstavimo mladima činjenicu da bezbjednost i mir nije samo da vas neko neće prebiti na ulici, već je to osjećaj ukupne sigurnosti, povjerenje u institucije, povjerenje u društvo, povjerenje u sistem odgovornosti, tako da se nadam da ćemo i kroz ovu radionicu animirati  mlade ljude iz Bijelog Polja i započeti snažnije uključivanje mladih sa sjevera kada su u pitanju ove teme“ istakao je Koljenović.

On je dodao da je glavni cilj Regionalne kancelarije saradnja mladih, dijalog mladih sa ciljem izgradnje mostova u regionu Zapadnog Balkana.

„Za nas je važno da radimo na razbijanju stereotipa i predrasuda koje na žalost postoje među mladim ljudima u regionu i naša vizija je da to radimo kroz vrlo jasnu metodologiju, a koju mogu da omoguće programi razmjene mladih. Pružamo priliku mladim ljudima da se druže, provedu određeno vrijeme skupa i razmijene sopstvene stavove sa onima koji su drugačijih karakteristika vjerskih, etičke pripadnosti, nacionalne ili bilo kakve i formiraju mišljenja na sopstvenom iskustvu“ kazao je Koljenović.

Dosadašnja praksa, kako je kazao, pokazala je da se na taj način grade nove generacije mladih ljudi koji uspostavljaju međusobne mostove saradnje koji imaju povjerenje jedni u drugea te da je to jedan od ključnih načina u izgradnji stabilnog regiona koji će živjeti u miru i bezbijednosti, a onda i u ekonomskom prosperitetu.

Programski savjetnik u kancelariji Jelena Mumović, je kazala da će sa mladima pričati o Agendi i načinu kako da se uključe u kreiranju važnih politika za njih.

“Mi ćemo proći sa mladima ključne tačke te agende, kako su mladi uključeni u sami process kreiranja politika, kako Crna Gora treba više da uključi mlade u obrazovanje, u samu zdravstvenu politiku tokom donošenja odluka. Takođe, čućemo mlade ljude i njihove izazove sa bezbjednošću, takođe, kako oni doživljavaju mir i da li smo mi trenutrno u stanju mira, da li je mir samo odsustvo rata ili nešto mnogo više. Sa njima ćemo proći mnoge koncepte sigurnosti, obrazovanja i svega što im nedostaje trenutno u našoj opštini ovdje ali i u Crnoj Gori” istakla je Mumović.

Tekst: Vanja Šabanović

Foto: Vladimir Jelić