Danas vanredni termin za vakcinaciju u Domu zdravlja

U bjelopoljskom Domu zdravlja danas će do 17 sati biti organizovana vanredna vakcinacija djece koja nisu vakcinisana, odnosno revakcinisana.

Iz te zdravstvene ustanove  su podsjetili na saopštenje Instituta za javno zdravlje, prema kojem je u  Crnoj Gori tokom novembra zabilježeno 22 slučaja obolijevanja  od pertusisa,  poznatog kao veliki kašalj. Najviše oboljelih – 15, uzrasta je od 11 do 15 godina, a među njima bile su i tri bebe, mlađe od godinu.  Kako su kazali, veliki kašalj je akutna respiratorna infekcija koju uzrokuje bakterija Bordatela pertusis, a karakteriše se dugotrajnim nadražajnim kašljem praćenim zacjenjivanjem, sa potencijalno ozbiljnim komplikacijama.

Iz Doma zdravlja su naglasili da prethodno zakazivanje nije potrebno,a da se sve informacije u vezi sa vakcinacijom mogu dobiti na broj: 069 051 036

Takođe, apeluju na roditelje da pravovremeno vakcinišu djecu protiv ove bolesti, već od uzrasta od dva mjeseca, kada odojčad treba da prime prvu dozu kombinovane šestokomponentne vakcine. Navode da je važno i da sva djeca mlađa od pet godina prime propuštene doze.