Međunarodni dan OSI obilježen u Bijelom Polju; Stojanović:”Ima pomaka nabolje, ali promjene se ne dešavaju brzo, kako bismo mi željeli”

Organizovanjem okruglog stola i čitanjem Proglasa na gradskom trgu, Koalicija “Savez” koju čini sedam organizacija OSI iz Bijelog Polja, obilježila je danas 3.decembar- Međunarodni dan osoba sa invaliidtetom, koji se od 1992. godine obilježava u čitavom svijetu.

Obraćajući se prisutnima Milka Stojanović, predsjednica Udruženja paraplegičara Bijelo Polje i Mojkovac, kazala je, da iako su  očekivali da ovaj dan bude suštinski drugačiji od prethodnih godina, ekonomska kriza negativno se odrazila na položaj osoba sa invaliditetom, čime  je potreba za djelovanjem postala još hitnija, u skladu sa opštim ciljem Evropske strategije.

“Opšti cilj Evropske strategije jeste da se osnaže OSI tako, da u potpunosti mogu uživati svoja prava, i imati punu korist od učešća u društvu i ekonomiji Evrope. U cilju obezbjeđenja ravnopravnog položaja i punog učešća lica sa invaliditetom u svim sferama društvenog života kroz unapređenje pravnog, institucionalnog, socijalnog, ekonomskog okvira za zaštitu od diskriminiacije, koja se temelji na modelu pristupa invaliiditetu zasnovanom na ljudskim pravima”, istakla je Stojanović. Ona je dalje kazala, da se stvaranjem uslova za eliminaciju svih oblika diskriminacije i društvenu isključenost sa kojom se suočavaju OSI u svim oblastima od značaja za postizanje pune ravnopravnosti i jednakog položaja u društvu, neophodno preduzeti određene mjere i aktivnosti, kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou.

Predsjednica Udruženja paraplegičara pročitala je Proglas Koalicije, u kojem se navodi:

Neophodno je na lokalnom nivou:Formirati Savjet za prava lica sa invalidtitetom; Izraditi i usvojiti LPA u oblasti invalidnosti 2024-2028 godina; Izraditi i usvojiti Lokalni plan  za razvoj socijalnih usluga 2024-2028.godina; Izraditi i usvojiti Akcioni plan za prioritetno prilagođavanje objekata u javnoj upotrebi i fizičkog okruženja osobama sa invaliditetom 2024-2028.godina; Potrebno je da lokalna samouprava obezbijedi uslugu personalne asistencije za život u zajednici za lica sa invaliditetom;

Na nacionalnom nivou:

Obezbijediti redovnost u isplati subvencija na LD zaposlenih OSI; Obezbijediti polovinu sredstava za OOSI u okviru grant sheme ZZZCG, u okviru istog poziva,gdje bi naravno, druga polovina ostala za privatni sektor za zapošljavanje OSI; Donijeti Pravilnik o finansiranju posebnih organizacija za zapošljavanje OSI; Obezbijediti posebni status za OOOSI pri raspodjeli sredstava od Ministarstva;Ograničenje finansiranja NVO na najviše tri projekta iz oblasti primarne djelatnosti od strane Ministarstva”,  poručila je Stojanović.

Ona je na kraju istakla  da, iako ima pomaka u poboljšanju kvaliteta života osoba sa invaliditetom, promjene se ne odvijaju onako brzo, kako bi oni željeli.

“Svjesni smo činjenice, da organizacioni zastupnici u našoj koaliciji ulažu mnogo truda i napora, da se unaprijedi položaj lica sa invaliditetom, da rezultate našeg rada osjete u svakodnevnom životu sve osobe sa invaliditetom i njihove porodice.  Ali reforma ili brzina tih promjena, naravno da ne idu onoliko brzo koliko bi smo mi to željeli, prije svega u kotekstu daljeg razvoja usluga podrške podrške i unapređenja postojeće”.

Povodom 3. decembra, Koalicija “Savez” organizovala je su danas u Hotelu “Franca” okrugli sto na kojem se razgovaralo o položaju osoba sa invaliditetom, problemima sa kojima se ove osobe suočavaju u radu svojih orgaizacija, ali i aktivnostima koje treba preduzeti u cilju stvaranja uslova za samostalan i dostojanstven život OSI.

Skupu su prisustvovali Haris Malagić, sekretar Sekretarijata za lokalnu samoupravu i Ajsela Pačariz, sekretarka Skupštine Opštine, koji su između ostalog, saopštili da  Opština  i Skupština Opštine u skladu sa svojim mogućnostima čine sve kako bi podržali aktivnosti i rad organizacija koje brinu o osobama sa invaliditetom, i da će to raditi  i u narednom periodu.

Tekst: Tanja Dangubić

Foto:Vukoman Kljajević