Smailović: Narodna biblioteka u Bijelom Polju odnedavno bogatija za reprint Miroslavljevog jevanđelja (video)

„Reprint Miroslavljevog jevanđelja, koji odnedavno posjeduje Biblioteka,veoma je značajan dokument jer se radi o rukopisnoj knjizi koja prevazilazi lokalne, državne i regionalne granice“, kazao je rukovodilac Narodne biblioteke u Bijelom Polju Edin Smailović. On je dodao da se radi o rukopisu koji je jedan od 106 rukopisa, koji je UNESCO uvrstila u „Ediciju pamćenja svijeta“, a samo jedan koji se odnosi na južne Slovene“.

Gostujući u emisiji „Start Art“ Radija Bijelo Polje Smailović je kazao, da je Biblioteka i danas ustanova koja na posredan način učestvuje u formalnom i neformalnom obrazovanju, a da, takođe, ima višedecenijski kontinuitet praćenja onoga što su trendovi i  što su potrebe  tržište.

„Uspijevamo da imamo kontinuitet nabavke novih knjiga, a uglavnom se rukovodimo da zadovoljimo ono što su afiniteti čitalaca, dakle, njihove želje i naravno ono što smo obavezni, a to je školska lektira za osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Nastojimo da obezbijedimo i stručnu literaturu, ali, to je skuplje u odnosu na ostalu literaturu“ kazao je Smailović.

On je istakao da samo ulaganje u biblioteke može doprinijeti povećanju broja čitalaca.

„Danas morate imati konstantnu adekvatnu nabavku knjiga, morate neprekidno ulagati u obrazovanje bibliotekara, pratiti nove sadržaje i uključivati ih u program biblioteke. Ako želimo opstati i ako želimo pružiti kvalitetnu uslugu našim korisnicima, moramo puno brže da se mijenjamo i puno brže da idemo ukorak sa vremenom. Ako se u Crnoj Gori uopšte želi podići čitalačka publika, dvije stvari se moraju uraditi: država mora uprostiti administrativne procedure za nabavku knjiga i mora dati novac bibliotekama za nabavku novih knjiga, puno više nego što je to dosad radila“, kazao je rukovodilac Narodne biblioteke.

Smailović je istakao da je knjiga kao predmet i u ovom vremenu digitalizacije i elektronskih knjiga na svu sreću preživjela test vremena, te da se oni samo nadopunjuju.

„Tehnologija ne ubija knjigu, već smatram da se one savršeno dopunjuju.Ljudi danas realno mogu i sa kompjutera,mobilnog telefona pročitati knjigu, ali kada se žele otisnuti u čitalačku avanturu ipak, većina bira knjigu“, istakao je direktor bjelopoljske Biblioteke.

Smailović je kazao da su poslednjih godina uspjeli da uključe nove sadržaje, osnovali Gradsku čitaonicu 2013. godine, 2015. godine uz pomoć Ambasade SR Njemačke otvorili Dječje odjeljenje, 2018. uz pomoć Ministarstva kulture renovirali odjeljenje Zavičajne  biblioteke, a kao najvažniju stavku svega urađenog do sada, istakao  je rekonstrukciju depoa.  Planova za dalji rad i te kako ima.

„Upravo ovaj reprint Miroslavljevog jevanđelja je podstrek da Bijelo Polje mora uraditi digitalizaciju naše kulturne baštine, za šta nam je potrebno puno sredstava, opreme, saradnika, ali ovaj grad i te kako ima šta ponuditi, jer je ogromna kulturna baština na ovako mali grad. Ono na čemu ćemo još raditi, je osnivanje odjeljenja rijetke i stare knjige, jer ovaj grad, s obzirom na rukopisne knjige koje se za njega vežu, i knjige koje imamo u fondu, a koje na neki način moramo zaštititi, zaslužuju takvo odjeljenje“ zaključio je Smailović.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Vanjan Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević