Ćeranić: "Pisati znači biti slobodan"

Autorsko veče dr Avda Ćeranića održano je večeras u bjelopoljskom Centru za kulturu, gdje je predstavljeno njegovo književno i likovno stvaralaštvo.

Ćeranić je hirurg u penziji, sa bogatom radnom karijerom u Srbiji, ali i multimedijalni umjetnik, napisao je do sada osam knjiga i imao 13 izložbi svojih likovnih radova.

 O bogatom stvaralaštvu Ćeranića govorio je rukovodilac Narodne biblioteke Edin Smailović, koji je kazao da, iako je Ćeranić živio van svog zavičaja, u likovne i književne opuse duboko su utkani zavičajni predjeli.

“Na slikama je surovost i ljepota u svim bojama i godišnjim dobima. Od razdraganog i šarenog ljeta do bijelo obojene zime, sa koje skoro da možete osjetiti i studen i fijuk vjetra koji ledi dah, ali, sa druge strane,  i toplinu doma, radost dječje bezbrižnosti i baš tu, možete zamisliti autora, dok staje nogama na neko uzvišenje, posmatra panoramu zimske idile i prije nego krene da se otisne na veleslalom niz kaminske livade pomisli: Svijet je moj! “ kazao je Smailović.

U hirurgiji je proveo 37 godina, a medicinu je, kako je kazao, na iznaneđenje svih završio posle završene srednje umjetničke škole. Ipak, vrijeme nakon rada sa pacijentima provodio je sa kičicom i bojama.

”Nakon boravka u operacionoj sali, trebalo se nečim relaksirati, a ja sam to nalazio u slikarstvu. Slikarstvo je divna umjetnost, zanimanje gdje čovjek relaksiran istražuje, bavi se suptilnim stvarima, ali nema ljepše, veće i bolje umjetnosti od hirurgije. ” kazao je dr Ćeranić.

Osim slikarstva, Ćeranićava velika ljubav je i pisanje, kojim je,kako je kazao, počeo da se bavi od kako je u penziji.

“Nisam ni sanjao da ću se ikada baviti pisanjem.Pisanje za pisca i moje pisanje mogu da kategorišem kroz vid slobode. Pisati znači biti slobodan. Jer, vrijeme je takvo došlo da čovjek može da iznese svoju misao, a da nema posledica.Ono što sam ja napisao su istine, životne priče, u svim mojim knjigama nema ničega imaginarnog, tu su životne priče ljudi sa terena” istakao je Ćeranić.

Večeras je promovisana njegova poslednja knjiga “U dubini duše” koja se bavi dešavanjima tokom pandemije korona virusa u Novom Pazaru.Odlomke iz knjiga i biografiju dr Ćeranića, čitali su Slađana Merdović i Aleksandar Srdanović, a događaj je muzički uljepšala na klaviru Uma Lukač, učenica Škole za osnovno muzičko obrazovanje.

 

Tekst i foto:Vanja Šabanović