Odbornici na današnjoj sjednici pitali o komunalnoj infrastrukturi, finansijama, subvencijama, studentima, psima lutalicama

Završena je XIV sjednica Skupštine Opštine, a na dnevnom redu današnjeg zasjedanja  bila su odbornička pitanja i odgovori.

Odbornika Abaza Dizdarevića interesovalo je funkcionisanje nedavno formiranog Ženskog odborničkg kluba, na šta je predsjednik Skupštine Ernad Suljević odgovorio, da je Sekretarijatu za finansije dostavljen predlog da se za rad ovog Kluba  iz  budžeta Opštine naredne godine izdvoji 3000 eura. 

Damir  Mustajbašić pitao je  potpredsjednika Opštine Nermina Bećirovića u kojoj fazi je izgradnja trening kampa Fudbalskog saveza Crne Gore u naselju Lješnica. Bićirović  je kazao  da je  projekat izgradnje kampa podijeljen u tri faze, te da je za prve dvije faze završen glavni projekat i trenutno je na reviziji, kao i da će se vrlo brzo ući u proceduru izbora izvođača radova.

Unu Lješnjak je između ostalog zanimalo da  li je izašao poziv za studentsku 2023/2024 godinu, a sekretar Sekretarija za lokalnu samoupravu Haris Malagić je kazao, da je konkurs u toku.

 Na pitanje odbornice Gordane Knežević hoće li biti sanirana fasada na zgradi Opštine, sekretar Sekretarijata za izgradnju Mensur Hajdarpašić je potrdno odgovorio, te kazao da je u toku odabir izvođača radova, a vrijednost te investicije je 90 hiljada eura.

Odgovarajući na pitanje odbornika Elvira Zvrka, na koji način je planirano uređenje parkinga kod Opšte bolnice, sekretar Sekretarijata za izgradnju Mensur Hajdarpašić je saopštio da je u planu asfaltiranje 1500m2 te površine, nakon čega će se dobiti novih 100 parking mjesta.

Pitanje za sekretara Sekretarijata za izgradnju Mensura Hajdarpašića imao je i Asmir Pućurica, koga je interesovalo u kojoj fazi je projekat izgradnje vodovoda Bistrica.  Odgovarajući na to pitanje Hajdarpašić je saopštio, da je u toku II faza radova koja obuhvata kaptažu i sabirnu šahtu, pumpno postrojenje, hlornu stanicu, primarni cjevovod i elektro instalacije jake struje.Vrijednost ugovorenih radova, kazao je Hajdarpašić, je preko 900 hiljada eura.

I odbornik Admir Hasić pitao je Mensura Hajdarpašića koje obaveze je preuzela Opština kada je riječ o izgradnji javne rasvjete i trotoara u Zatonu. Odgovarajući na to pitanje Hajdarpašić je rekao da je Opština predala zahtjev za urbanističko tehničke uslove za izgradnju trotoara i javne rasvjete na putnom pravcu Bijelo Polje-Berane, u mjestu Zaton, u dužini od 6 km, a nakon izdatih urbanističko tehničkih uslova, Sekretarijat za izgradnju će uraditi tehničku dokumentaciju.

Šta je sa rasvjetom u centralnom parku i da li se planira njena rekonstrukcija pitala je Jasmila Hot sekretara Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove i saobraćaj Duška Ružića. Odgovrajući na to pitanje Ružić je kazao da je u toku zamjena dotrajalih  komplet lampi, te da će taj posao biti završen narednih dana.

Odbornika Fuada Kolića  interesovalo je koliko je poljoprivrednih proizvođača apliciralo za nabavku namjenskih vozila kroz mjeru -podsticaj proizvodnji, preradi i transport voća i povrća. Odgovor na njegovo pitanje dao je sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Armin Sijarić, koji je kazao da je za tu podsticajnu mjeru bilo predviđeno 8000 eura, a pravo na subvenciju ostvarilo je 8 od ukupno devet poljoprivrednih proizvođača, koliko ih se prijavilo na javni poziv.

Koje aktivnosti se sprovode po pitanju  zbrinjavanja pasa lutalica na teritoriji naše opštine, pitala je Elza Numanović direktora Komunalnog preduzeća “Lim” Muradifa Grbovića. On je, odgovarajući na to pitanje, kazao da su psi litalice iz naše opštine ranije bili upućivani u azil za napuštene životinje u Beranama, te da već duže vrijeme nemaju odobrenje za prihvat napuštenih pasa od strane beranskog azila. Grbović je kazao i da Komunalno preduzeće nije nadležno za pitanje izgradnje azila za pse lutalice na području naše opštine.

 Odbornici Vesna Pavićević i Danilo Palević pitali su direktora Direkcije za imovinu i zaštitu prava Opštine Ljubomira Sošića, šta se preduzima u cilju proširenja groblja u Rasovu, koje je, kako su naglasili, poslije centralnog u Nikoljcu, najveće prigradsko groblje u opštini. Odgovarajući na to pitanje Sošić je kazao da je upućena inicijativa Sekretarijata za uređenje prostora Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u smislu izmjene DUP-a Resnik, te ukoliko dođe do pozitivnog rješavanja po inicijativi Opštine Bijelo Polje i usvoje se izmjene i dopune predmetnig DUP-a, Opština će biti spremna sa finansijskog aspekta, odnosno biće dovoljno sredstava za eksproprijaciju i proširenje  groblja.

Pitanje za  komandira Službe zaštite i spašavanja Edina Kolića imala je odbornica Selma Omerović, koju je zanimalo da li se planira nabavka specijalnog vatrogasnog vozila, tzv. ljestvi, koje će, kako je naglasila, olakšati rad u gašenju požara i intervencijama u hitnim situacijama. Kolić je kazao da je zahtjev za nabavku  specijalnog vozila upućen Opštini, te da postoji saglasnost predsjednika Opštine da se budžetom za narednu godinu obezbijede sredstva za kupovinu takvog vozila.

Odbornik Elsan Trubljanin  pitao je  sekretara Sekretarijata za izgradnju Mensura Hajdarpašića da li su u ovoj godini planirani radovi na asfaltiranju u prigradskom i seoskom području. Odgovarajući na to pitanje Hajdarpašić je kazao da je tenderska procedura za te radove završena, te da se čeka Odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuđača. Istakao je da su planirani  radovi u mjesnim zajednicama Bistrica, Pavino Polje, Nedakusi, Lipnica i Rasovo.

Koje su mjere štednje preduzete u Komunalnom preduzeću “Lim” od kako je na čelu tog predzeća, pitao je odbornik Nedžad Mehović  direktora  DOO Komunalno- “Lim” Muradifa Grbovića.  On je saopštio da su značajno smanjeni troškovi osnovnog materijala, troškovi za gorivo, službena putovanja, reprezentacije, a da je  ostvarena uštede i po drugim osnovama.

Odbornika Mitra Radovića interesovalo je da li je u planu asfaltiranje putnog pravca Tomaševo-Barice, na šta je  sekretar Sekretarijata za izgradnju Mensur Hajdarpašić kazao,  da je za MZ Tomaševo u ovoj godini izdvojeno 15.000 eura za rješavanje infrastrukturnih problema, a da asfaltiranje tog putnog pravca nije planirano za ovu godinu.

Pitanja za  Mensura  Hajdarpašića imala je i odbornica Suada Zoronjić, koju je, između ostalog, interesovalo i da li lokalna vlast ima u planu izgradnju parka i igrališta u naselju Rasadnik. Odgovarajući na to pitanje Hajdarpašić je kazao da je u narednom periodu u planu izrada projektne dokumentacije za izgradnju parkova i igrališta na više loklacija u gradu, uključujući i Rasadnik.

Odbornika  Dražena Petrića  je  interesovalo da li je  Opština Bijelo Polje imala prihode u ovoj  godini iz fondova Evropske unije i ukoliko jeste, na šta se odnose ta sredstva. Na to pitanje Petriću je odgovorila Alida Nuhoddžić, sekretarka Sekretarijata za finansije,koja je između ostalog kazala da je Opština od Savjeta Evrope dobila sredstva za realizaciju projekta”Romska kancelarija u Bijelom Polju”, u iznosu od 11.920,91 eura, kao i 95.912.00 eura za projekat “Do zapošljenja kroz lokalno partnerstvo u Bijelom Polju”. Do kraja godine, dodala je Nuhodžić, očekuje se usplata još 98.760.75 eura od strane Ministarstva finansija, za još jedan projekat.

Odbornik Stefan Madžgalj postavio je odborničko pitanje sekretaru Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove i saobraćaj Dušku Ružiću, u kojem pita, zašto osobama sa invaliditetom nije omogućen pristup svim službama, sekretarijatima i institucijama koje su u nadležnostima Opštine Bijelo Polje. Odgovarajući na to pitanje Ružić je kazao da je Opština oformila Građanski biro na kojem građani mogu da obave komunikaciju sa svim organima lokalne uprave, te da  je Građanski biro dostupan i osobama sa invaliditetom.

Odbornicu Jelenku Andrić je interesovalo koliko je novca iz budžeta izdvojeno za plaćanje naknade građanima, kao i na ime sudskih troškova u sudskim procesima, koje su sugrađani pokretali pred nadležnim sudom zbog ujeda pasa lutalica. Na to pitanje je odgovorila sekretarka Sekretarijata za finasnije Alida Nuhodžić, koja je saopštila, da je samo za ovu godinu Opština po tom osnovu građanima isplatila 53.782.77 eura, a za sudske troškove plaćeno je 50.239,57 eura.

Odbornik Andrija Delić pitao je direktora DOO Komunalno“Lim” Muradifa Grboviću, sa koliko vozila  raspolaže to preduzeće  i koliko ih  je bilo registrovano prošle godine, a koliko sada. Grbović je,odgovarajući na pitanje Delića, kazao da nije u mogućnosti da saopšti tačan podatak što se tiče broja vozila, ali da je od stupanja na dužnost izvršnog direktora započet proces remontovanja i servisiranja mašina po priorotetima, te da tako vozni park Komunalnog preduzeća postaje sve funkcionalniji.

Odbornika Marka Đukića interesovalo je koliko je koštala rekonstrukcija stepenica u Ulici 3. januara i ko je izvođač radova. Na pitanje Đukića odgovorio je Mensur Hajdarpašić, koji je saopštio da je rekonstrukcija tog stepeništa koštala oko 7.200.00 eura, a izvođač radova bila je firma DOO “Zito-co” Bijelo Polje.

Tekst: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić