Malagić: Formirali smo radnu grupu za donošenje nove Odluke o mjesnim zajednicama (video)

Saradnja sa potpredsjednicima i članovima savjeta mjesnih zajednica na teritoriji naše opštine je na zavidnom nivou jer smo svakodnevno u kontaktu, a od 2020. godine, kada se desila pandemija korona virusa, formirali smo viber zajednicu u kojoj su predsjednici mjesnih zajednica sa teritorije naše opštine i pojedini članovi savjeta mjesnih zajednica, sekretari sekretarijata, direktori direkcija i načelnici službi u Opštini Bijelo Polje, i u okviru te grupe rješavamo mnoge probleme na teritoriji naše opštine, kazao je sekretar Haris Malagić, sekretar Sekretarijata za lokalnu samoupravu u okviru kojeg postoji Služba za saradnju sa mjesnim zajednicama.

Gostujući u emisiji „O mjesnim zajednicama“ Radija Bijelo Polje, Malagić je govorio i o razlozima koji su uticali na to da u mnogim mjesnim zajednicama godinama unazad nijesu konstituisani savjeti, već se  nalaze u tehničkom mandatu.

„U dvadesetak od 40 mjesnih zajednica na području naše opštine, savjeti su u punom mandatu, a ono što bih iznio kao problem, jesto to da pandemija kororna virusa nije trajala kratko, i u tom vremenskom periodu nijesmo bili u mogučnosti da organizujemo zborove građana, jer je to podrazumijevalo prisustvo određenog broja  ljudi kako bi se mogao birati savjet mjesne zajednice. Takođe, imali smo niz izbornih procesa, i sobzirom na optužbe sa različitih strana kako su mjesne zajednice partijske ćelije i kako politika, lokalna i državna, funkcioniše preko mjesnih zajednica,  vodeći se time a u dogovoru sa određenim brojem članova i predsjednika mjesnih zajednica, dogovorili smo da izbore u mjesnim zajednicama treba odložiti. Imali smo još jedan problem koji ne treba zaobići, jer u tom periodu kao lokalna uprava nijesmo mogli dobiti saglasnost Ministarstva finansija za zaposlenje bilo kog radnika. Naime, prije nego sam imenovan za sekretara Sekretarijata za lokalnu samoupravu, a to je bilo 17.juna 2021. godine, pokrivao sam radno mjesto šefa Službe za mjesne zajednice, i izborom za sekretara,  prethodno  radno mjesto  je bilo upražnjeno,i tek smo skoro, prije desetak dana, primili novog zaposlenog, koji će biti savjetnik u toj Službi. Dosad je bilo zaposleno samo jedno lice koje nije bilo sposobno da obavlja taj posao, tako da smo i  u tom smislu imali određenih problema.

Ono što je osnovno i što je preduslov da bi se sve to ostvarilo, jeste  donošenje nove odluke o mjesnim zajednicama,  koja bi trebalo da bude donesena u skorije vrijeme“, poručio je Malagić, dodajući da je  formirana Radna grupa, koja će raditi na izradi tog dokumenta.

Repriza emisije “O mjesnim zajednicima” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

 AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Foto, video i audio obrada: Sanida Kajević