Iz štampe izašla knjiga poezije „Slovar ljubavi“, Blage Žurić

Iz štampe je ovih dana stigla knjiga bjelopoljske autorke Blage Žurić. Riječ je o knjizi poezije za najmlađe “Slovar ljubavi”.

Izdavač ove knjige je Međunarodno udruženje “Stihom govorim” iz Bijelog Polja, a jedan od osnivača tog udruženja, Slobodan Zoran Obradović, je o ovoj knjizi kazao: “Knjigu Slovar ljubavi, karakteriše prisustvo velikog pedagoškog iskustva, ali i ljubavi za djecu autorke Blage Žurić. Kao rezultat te „sprege“ nastala je knjiga koja zadržavajući zabavni karakter i djeci prijemčiv stil, donosi sadržaj koji ima, osim edukativnog karaktera i vaspitno-obrazovne, kao i likovno-estetske, kvalitete prilagođene današnjem trenutku i savremenim tokovima.

Autorka ovim djelom naglašava značaj knjiga i klasičnog čitanja koji kao da gube „bitku“ u odnosu na tehnološke trendove i različite internet platforme i društvene mreže, koje uz nesumnjivu interesantnost sadržaja, često, posebno djeci, donose i površnost u pristupu učenju, stvarajući privid znanja i uvjerenje da se na brojnim internet pretraživačima može naći supstitut za sopstveno znanje. Ovom knjigom se autorka obraća najmlađoj populaciji ukazujući, kroz stihove i ilustracije, na značaj i uticaj učenja i knjiga na sudbinu ljudi. Riječ je o knjizi koja je u misiji uspostavljanja pravih vrijednosti. Posebno bih istakao vizuelni koncept knjige koji će je učiniti još prijemčivijom djeci i široj čitalačkoj publici. On je rezultat rada dva, takođe bjelopoljska autora: Dražena Konatara, koji je uradio ilustracije i Milivoja Mića Kovačevića, koji je knjigu grafički pripremio za štampu“.

Štampanje knjige Slovar ljubavi, autorke Blage Žurić, podržalo je Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, po konkursu Razvoj kulture na sjeveru za 2023. godinu.

Izvor: Međunarodno udruženje “Stihom govorim”