Bjelopoljski pčelari zadovoljni prinosima meda, medonosna godina bolja nego nekoliko prethodnih (video)

Bjelopoljski pčelari zadovoljni su ove godine prinosima meda, a prosječno su po košnici, prikupili do 25 kilograma, kazao je Lazar Tomović, predsjednik Udruženja „Pčelar“ iz Bijelog Polja. On je, gostujući u emisiji „O selu i poljoprivredi“ Radija Bijelo Polje, istakao da je ove godine „dobro zamedilo“, što, kako dodaje, nije bio slučaj nekoliko prethodnih godina.

“Ova godina je bila izdašna za nas pčelare i dugo očekivana. Dug je period prošao mada, i prošla godina je bila dijelom zadovoljavajuća, a ova je bila baš dobra. Mi pčelari možemo se nazvati i fanaticima, jer živimo od te jedne dobre godine. I naredna godina bi trebalo da bude dobra, uglavnom bude jedna loša, pa jedna dobra, pa dvije loše. Mi od te dobre godine preživljavamo, i mi i naše pčele. Ja sam seleći pčelar, svoja društva selim zimi u okolinu Spuža, poslije idem u Tomaševo, odnosno moje selo Čokrlije, a onda na planinu. Nekad je to Bjelasica, nekad Durmitor, tako da postoji razlika kad pčelari pčelare stacionarno ili  sele svoja pčelinja društva. Moji su prinosi oko 27-28 kilograma po košnici, a prosjek je 25 kilograma.U kontaktu sa kolegama pčelarima iz Podgorice vidim da su i oni zadovoljni i da su dobri prinosi a tako i na jugu“,ispričao je Tomović.

Tomović ističe da je pčelarstvo visokorizično niskoprofitabilno zanimanje, a da se radovi u pčelinjaku ne završavaju nakon što se med prikupi.

„Mi i poslije toga imamo dosta obaveza u pčelinjaku, jer moramo pripremiti pčelinja društava za zimu, zaštiti ih od bolesti. Tokom zime konstantno  radimo na pripremama za narednu sezonu tako što kucamo ramove, pravimo košnice, obezbjeđujemo prihranu, i sl.“, kazao je, između ostalog Tomović.

Repriza emisije  “O selu i poljoprivredi ” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje  od 20:15h

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada:Sanida Kajević