Održana tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi

Bratstvo pravoslavne omladine "Sveti kralj Milutin" u sklopu aktivnosti obilježavanja "Dani Svetog kralja Milutina", u saradnji sa Klubom DDK i Opštinskom organizacijom Crvenog krsta Bijelo Polje, u Kabinetu za transfuziju krvi, organizovalo je tradicionalnu akciju dobrovoljnog davanja krvi. 

"Današnjom, sada već tradicionalnom akcijom dobrovoljnog davanja krvi, počinjemo sa trodnevnim aktivnostima obilježavanja Dana Svetog kralja Milutina, gdje pored ove akcije, večeras imamo i predavanje protojereja - stavrofora dr Miloša Vesina, u subotu, veče posvećeno Jeleni Lazarević Balšić, dok je u nedjelju Sveta Praznična liturgija, a nakon liturgije blagosiljanje slavskih darova, i slavsko sabranje" - kazao je ispred organizatora Danilo Palević.

Današnja akcija je prilika da Bratstvo pravoslavne omladine "Sveti kralj Milutin" na jedan veoma human način otpočne pomenute aktivnosti, donirajući tečnost koja život znači, a ujedno kroz svoj primjer pozovemo i ostale mlade ljude da se priključe i doniraju krv - dodao je Palević. 

Želim da se zahvalim svima koji su danas donirali krv, te se nadam da će nas iz godinu u godinu biti sve više. Zahvalnost dugujemo i svima koji su nam pomogli da današnja akcija bude uspješna, a Bratstvo pravoslavne omladine "Sveti Kralj Milutin" će kroz ovakve i slične aktivnosti nastaviti da doprinosi zajednici u kojoj živimo" - zaključio je Palević.

U ime Crvenog krsta i Kluba DDK Bijelo Polje, davaocima se zahvalio koordinator za dobrovoljno davalaštvo krvi Crvenog krsta Crne Gore, dr Besim Kadić koji je pohvalio današnju akciju i apelovao na sve da slijede primjer omladine koja je danas donirala tečnost koja život znači. 

Kadić je podsjetio da jedna donirana jedinica krvi može da spasi tri života, tako da je svaki donator krvi zlata vrijedan, te u narednom periodu zajednički moramo raditi na popularizaciji i omasovljavanju dobrovoljnog davanja krvi. 

Dobrovoljna donacija krvi prije svega, veoma je human gest, pa me raduje činjenica da su se akciji odazvali i medicinski radnici. Sama činjenica da na taj način, pomažemo nekome da spasi svoj život, čini da se osjetimo, boljom i vrednijom osobom! Međutim, bitno je znati da darivana doza krvi donosi korist i našem organizmu i zdravlju. Dakle, dobrovoljnom donacijom, ne samo da spašavate tuđi, već poboljšavate kvalitet svog života" - zaključio je Kadić. 

Današnjoj akcije se odazvalo četrdeset davalaca, a dragocjenu tečnost darivalo je preko trideset.

 

Saopštenje: Opštinske organizacije Crvenog krsta Bijelo Polje