Hekalo:"Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju OSI je potrebno je doraditi"

Udruženje roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju „Oaza“ je od osnivanja 2000. godine, zagovaraju osnivanje servisa podrške koji su , kako je kazala sekretarka tog udruženja Rasema Hekalo, neophodni u osnaživanju i integraciji lica sa invaliditetom.

Hekalo je u emisiji „Osnaživanje i integracija OSI“Radija Bijelo Polje kazala da je pružanje usluge pomoći u kući djeci i mladima sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom predviđeno zakonom, ali da ova vrsta podrške, nažalost, nije sistemski uređena niti na loklanom, niti na državnom nivou, tako da se i ne pruža na pravi način korisnicima kojima je namijenjena te da je za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju potreban veliki set usluga kako bi se oni kvalitetno uključili u društveni život zajednice.

„Veliki rad i borba za opstanak Udruženja je za nama, ali uspjeli smo da uz pomoć lokalne zajednice, projekata, radionica unaprijedimo život djece i mladih u Udruženju i ako je sve to malo u odnosu na EU standarde. Sada stavljamo akcenat na grupni rad i na razvijanje radnookupacionih sposobnosti naše djece, naših korisnika, jer odrastanjem djece i njihove potrebe se mijenjaju i došli smo do tog nivoa da moramo raditi na tome da zapošljavamo mlade sa intelektualnim i kombinovanim smetnjama, pa tako u Udruženju razvijamo neki zatvoreni tip rada za njih, a trudimo se da utičemo i na zakonsku regulativu, jer Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju OSI je potrebno je doraditi, što bi trebalo biti prioritet „ navela je Hekalo.

Hekalo smatra da korisnici u „Oazi“ koji imaju poludnevni boravak u trajanju od četiri sata, imaju kapaciteta da razviju svoje sposobnosti.

„Taj poludnevni boravak podrazumijeva prije svega njihovo druženje, zatim tu su radnookupacione radionice kao što su valjanje vune, dekupaž, izrada ukrasnih predmeta, tu su i muzičke i likovne radionice, spremamo i predstave, a gotove proizvode sa radnookupacionih radionica izlažemo, tako da je njihovo vrijeme je osmišljeno, ali ne želimo da ostane samo na tome, već želimo da osmislimo neki rad za njih. Pola naših korisnika je završilo srednju stručnu školu i imaju kapaciteta da razviju svoje radne sposobnosti i nadam se da ćemo uspjeti u tome“ kazala je Hekalo.

Ona je navela da su sa ove godine partneri u projektu koji realizuje Udruženje „Zračak nade“ iz Pljevalja te u okviru kojeg će biti organizovane radionice u „Oazi“

Što je nama jako važno, a od njih smo dobili podršku da razvijamo klub samozastupnika naše djece, tako da u Oazi radimo i na osnaživanju djece i mladih da sami sebe zastupaju, da iskazuju svoje želje, potrebe, kako bi ih ljudi čuli, jer svi imamo ista ljudska prava“ kazala je Hekalo.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst:Vanja Šabanović

Foto i video:Vladimir Jelić

Tonska realizacija:Milan Knežević

Audio obrada:Sanida Kajević