Projektom „Do zapošljenja kroz lokalno partnerstvo u Bijelom Polju“ predviđeno zapošljavanje deset lica sa evidencije ZZZCG

Projektom „Do zapošljenja  kroz lokalno partnerstvo u Bijelom Polju“ deset nezaposlenih lica, teže zapošljivih lica, pripadnika socijalno ugroženih grupa  sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, imaće priliku da se obuče za poslove održavanja puteva i zaposle na period od 11 mjeseci.

Kako je danas na pres konferenciji kazao šef opštinske Kancelarije za EU projekte, Goran Prebiračević, projekat se sprovodi od septembra u partnerstvu sa DOO „Komunalno Lim“ kroz IPA II grant šemu – „Podsticanje zapošljavanja, socijalne uključenosti i društvenog preduzetništva“ 2020.

„Opšti cilj projekta jeste sjever zemlje, poboljšanje zapošljivosti dugotrajno nezapošljenih lica kroz podršku lokalnim inicijativama, uz partnerstvo Zavoda za zapošljavanje. Specifični cilj projekta je povećana socijalna uključenost teže zapošljivih osoba na lokalnom tržištu rada. Ciljne grupe su najmanje sedamnaest nezaposlenih lica prijavljenih na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, posebno teže zapošljivih lica, pripadnika socijalno ugroženih grupa u riziku socijalne ugroženosti sa područja opštine Bije Polje. Krajnji korisnici ovog projekta su Opština Bijelo Polje, Komunalo preduzeće "Lim", kao i građani “ kazao je Prebiračević.

On je istakao, da je ukupna vrijednost projekta 126.200 eura, uz učešće EU od 119.980 eura.

„ Objavili smo konkurs  na sajtu Opštine Bijelo Polje za osposobljavanje, prekvalifikaciju i zapošljavanje teže zapošljivih osoba. Konkurs je objavljen 02. novembra i biće otvoren deset dana“, pojasnio je Prebiračević i dodao, da prednost u zapošljavanju imaju NK lica bez zanimanja i stručne spreme, kao i dugo nezapošljena lica.

Potpredsjednik Opštine Nermin Bećirović je kazao  da je lokalna uprava uvijek spremna da pruži podršku sličnim projektima.

 „Opština Bijelo Polje će kao i do sada biti partner i podrška i ovim i svim budućim projektima koje su slične tematike, i sve ono što nas očekuje u narednom periodu , a znam da i ostala javna preduzeće pripremaju slične stvari“ kazao je Bećirović.

I direktor preduzeća Komunalno- Lim , Muradif Grbović izrazio je zadovoljstvo započetim projektom, koji je, kako je kazao, od opšteg interesa.

„Vrlo rado učestvujemo u ovakvom projektu. U pitanju je kadar koji je po prirodi deficitaran i mi kao preduzeće smo i te kako voljni da ovakve projekte podržimo i realizujemo. Smatram da je ovo jedan opšti interes, opšte dobro, i mi kao Komunalno, vrlo rado smo tu da te projekte realizujemo“ kazao je Grbović.

 

Tekst:Vanja Šabanović

Foto:Vladimir Jelić