Vukanović: "Prilazila sam knjigama koje su me nečim privukle - smislom, načinom pisanja"

Pjesnikinja i književna kritičarka Jovanka Vukanović večeras je u Kući Rista Ratkovića predstavila knjigu „Od riječi do knjige“ koja sadrži sabrane eseje i više prikaza književnih djela 51 autora.

Književnik Dragić Rabrenović, koji je bio i moderator večeri, kazao je da je u pitanju knjiga koja predstavlja studiju kritičkih tekstova objavljenih o autorima Srbije, BiH, Hrvatske i Crne Gore te da se radi o ,kako je kazao „regionalnom presjeku današnje književnosti“.

Autorka knjige je kazala da je pisala o knjigama koje su je zainteresovale i koje su zavrijedile da budu predstavljene čitaocima te da je sabrala eseje i prikaze koje je napisala posljednjih  godina, i da je riječ o preko 70 prikaza književnih djela 51 autora.

”Knjiga „Od riječi do knjige“ je nastavak moje prethodne knjige ‘Naslovi’, razlika je u tome što su sada prikazi dublji, kvantitativno veći i jači i prvenstveno je književnost, mada je prethodna knjiga zalazila ne samo u oblast književnosti, nego i u neka kulturološka pitanja”, kazala je Vukanović.

Ona je knjigu nazvala „zbirom odabira“ književnih djela.

„Ako nađem kritički nerv u jednom djelu koji pokreće našu misao, a onda i moju, to mi je osnova.Prilazila sam knjigama koje su me nečim privukle - smislom, načinom pisanja, u kojima sam vidjela jedan pristup koji pokreće svu književnu energiju”, rekla je Vukanović.

Jovanka Vukanović piše poeziju i književnu kritiku, do sada je objavila 5 zbirki poezije i dvije knjige eseja i prikaza „Vrijeme stiha“ (1982) i „Naslovi“ (2008.) i poslednju koju je objavila 2022. godine „Od riječi do knjige“.

 

Tekst i foto: Vanja Šabanović