Održana press konferencija u okviru projekta "Znanjem za posao“

Projekat ,,Znanjem za posao“ realizuje se u partnerstvu Cvjećare Čarolije BP i Privatne ustanove organizatora obrazovanja odraslih ,,Durmitor“ iz Bijelog Polja.

Cilj projekta je da se kroz motivisanje LSI (lica sa invaliditetom)  i osposobljavanje za pojedine poslove, poveća njihova zaposlenost  i obezbijedi zapošljavanje.

Projekat Znanjem za posao“ će se baviti sa ukupno 8 osoba sa invaliditetom (LSI), od kojih će:

  • 5 LSI biti osposobljavano kroz mjeru definisanu pozivom Obrazovanje i osposobljavanje za zanimanje Administrator/ka  (3 mjeseca – teorijski i praktični dio)  kod organizatora obrazovanja odraslih PUOOO „Durmitor“-partnera na projektu,
  • 3 LSI Osposobljavanje za rad kod poslodavca na radnim mjestima Cvjećar/ka(2LSI) i Organizator-dekorater svečanosti (1 LSI)  u trajanju od 2 mjeseca nakon čega će biti zaposleni. 

Kroz projekat će se opremanjem radnih mjesta potrebnom opremom i materijalom stvoriti uslovi kod nosioca i  partnera na projektu da zaposli 6 lica sa invaliditetom i sklope ugovori o radu u trajanju  od 5 mjeseci tj.polovinu trajanja projekta kako je uslov poziva. Nakon isteka projekta 3 lica će nastaviti sa radom na period  najmanje 9 mjeseci.

Projektom planirane aktivnosti će povećati radne kapacitete osobama sa invaliditetom  i dodatno ih osnažiti za dalje traženje zaposlenja. Kroz lične kontakte i primjer, uz posebno intenzivnu medijsku kampanju ćemo ohrabriti ostale poslodavce da zaposle  i radno angažuju osobe sa invaliditetom. Partner projekta PU OOO Durmitor ima  bogato iskustvo u radu sa osobama sa invaliditetom. 

Bijelo Polje je grad sa   velikim   brojem preduzeća   gdje se potrebe za radnicima  u  administraciji relativno  često  oglašavaju. Takođe u novije vrijeme cvjećarstvo i dekoracija svečanosti je postala neizostavan dio ponude poslodavaca zbog zahtjeva korisnika usluga, te je osposobljavanje za navedene  poslove daje šansu polaznicima obuke za ove poslove da mogu nakon radnog angažmana poslodavca samostalno raditi.

Obuka LSI za administrativne poslove podrazumijeva obuku za zanimanje Administrator/ka i  odvijaće se u skladu sa programom obrazovanja odraslih .

Shodno programu obuke za zanimanje Administrator/ka se sprovodi u dužini trajanja od  3 mjeseca. Obukom je planirano da bude obuhvaćeno 5 LSI za zanimanje Administrator/ka , nakon koje će tri lica koja budu pokazala najbolje rezultate biti zaposlena na period od pet mjeseci.

Polaznici obuke za zanimanje Administrator/ka, nakon obuke, po podrazumijevanoj proceduri će polagati ispit pred stručnom komisijom Organizatora obrazovanja, te nakon položenog ispita dobiti Sertifikat PU OOODurmitor“.

Koordinatorka projekta: Branka Prebiračević

Asistent na projektu: Ana Raičević

Saopštenje: Cvjećara Čarolija i PU OOO Durmitor