“Moj radni dan traje do ponoći, često poslove na imanju završavam po mjesečini” (video)

Magistar poljoprivrede Mujo Vreva pored svakodnevnih obaveza u lokalnoj upravi gdje je stalno zaposlen, na svom imanju u Pašića Polju uzgaja kvalitetno povrće, voće i žitarice,  nađe vremena i da se bavi naučno istraživačkim radom, koautor je Atlasa ljekovitog  bilja, a piše i knjigu o ratarstvu. Uz sve to, dobar je prijatelj i komšija.

Gostujući tim povodom u emisji “O selu i poljoprivredi” Radija Bijelo Polje, kaže da bi stigao sve to da uradi njegov radni dan traje do 23 sata, a poslove na imanju, zajedno sa svojom porodicom, nerijetko  završava uz odsjaj mjesečine ili uz farove mehanizacije.

“Na svom imanju i na parcelama koje uzimam u zakup, dobijam ih bez naknade, standardno uzgajam žitarice: pšenicu, raž, ječam i kukuruz, i heljdu koja ne pripada žitaricama. Bavim se proizvodnjom krompira i od povrća još uzgajam pasulj. Moj radni dan traje na poslu uobičajeno osam sati, a kod kuće, kad je vrijeme nekih poslova, radni dan traje često i do dvadeset tri sata, a nekad u pomoć je mjesečina i rad pod farovima traktora i druge mehanizacije.To je bila česta pojava ove godine, jer je malo bilo dana bez padavina i grabilo se da se ubere ta ljetina, da se sve smjesti. Pored žitarica i krompira, imam i manji zasad maline. Ove godine nijesam malinu predavao na otkup, iz razloga, što još za predatu malinu iz predhodne godine nijesmo dobili novac. Prinos je ove godine bio manji nego predhodne zbog čestih padavina, ali preradom te maline u džem i distribucijom tog džema 90 posto na stranom tržištu a oko 10 posto na domaćem, postigla se bolja cijena i nadomjestio se lošiji prinos”, ispričao je Vreva. On je savjetovao i druge  poljoprovredne proizvođače koji imaju uslova za to, da voće i žitarice prerađuju, i tako plasuraju na tržište ,jer je to isplativije i takav se proizvod lakše proda.

“Trenutno su žitarice veoma jeftino i kad bih žitarice plasirao u zrnu, za ishranu stoke, ne bi mogao da pokrijem čak ni trošekove”, ističe Vreva.

Repriza emisije  “O selu i poljoprivredi” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje  od 20:15h

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Video prenos: Ljilja Rabrenović

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE