Ajlan Zajmović, jedan od najboljih studenata Matematike na Prirodno-matematičkom fakultetu

Ajlan Zajmović jedan je od najuspješnijih studenata Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, na smjeru Matematika. Dobitnik je nagrade za najbolje studente, koju dodjeljuje Opština Bijelo Polje, stipendista Ministarstva prosvjete i član Mense Crne Gore.

O studiranju, predanom radu i trudu koji je uložio u protekle godine školovanja, ali i o studentskom životu i organizaciji koja je neophodna za uspjeh, Ajlan je govorio gostujući u emisiji "Student“ Radija Bijelo Polje.

On je istakao da je njegovo interesovanje za matematiku započelo još u osnovnoj školi, kada je i počeo da učestvuje na brojnim takmičenjima. "Od šestog razreda se uspješno takmičim na državnim takmičenjima u Crnoj Gori. Matematika zahtijeva temeljan i detaljan pristup, ali i vrijeme. Ako želimo da budemo dobri u nečemu, moramo tome posvetiti vrijeme. Matematika zaista nije teška, ukoliko posjedujemo dobru osnovu koju možemo steći u osnovnoj školi“, kazao je Zajmović.

On je istakao i da je organizacija veoma bitna, pogotovo kada je riječ o master studijama, koje trenutno pohađa, a na kojima se očekuje i jedan ozbiljniji pristup.

"Imamo dosta samostalnih projekata koje realizujemo na fakultetu, pa je dobra organizacija izuzetno važna. Ne smijemo zapostaviti ni socijalni život, druženje sa porodicom i prijateljima. Bitno je početi sve na vrijeme i ne odlagati svoje obaveze“, napominje Zajmović, dodajući da je kao student imao priliku da učestvuje u organizaciji Olimpijade znanja.

"Kada je u pitanju Olimpijada znanja, moram naglasiti da je meni bilo zanimljivo da budem sa druge strane i pružim pomoć organizatorima takmičenja. Olimpijada znanja je veoma bitan projekat koji daje učenicima priliku da pokažu svoj talenat, ali i da zavole matematiku. Meni je kao studentu ovo iskustvo bilo veoma dragocjeno jer se tokom studija studenti distanciraju od gradiva za osnovnu i srednju školu, pa mi je ovo pomoglo da stvari sagledam na drugačiji način i iz druge perspektive“, kazao je Zajmović, savjetujući mladima da upišu PMF ukoliko gaje ljubav prema matematici jer je sigurno da će imati zagarantovan posao, ali i brojne mogućnosti koje uključuju razmjenu studenata i učestvovanje u brojnim aktivnostima i projektima.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Magdalena Smolović

Foto: privatna arhiva

Audio i video obrada i montaža: Sanida Kajević