Usvojen rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu 15.714.953,06

Skupština Opštine danas je, glasovima vladajuće koalicije, usvojila odluku o rebalansu budžeta Opštine za 2023.godinu, u iznosu od 15.714.953,06.
Obrazlažući razloge za donošenje rebalansa, sekretarka Sekretarijata za finansije, Alida Nuhodžić je kazala da je zakonom propisano, da ako tokom fiskalne godine dođe do povećanja ili smanjenja planiranih primitaka ili izdataka, može se pripremiti predlog za izmjenu budžeta skupštine opštine, najkasnije do kraja oktobra tekuće godine.
”Što znači da je predsjednik Opštine utvrdio Nacrt odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu za 2023. godinu, koji je objavljen na sajtu opštine i nalazio se na Javnoj raspravi 15 dana. Budžet Opštine Bijelo Polje za 2023. godinu planiran je u iznosu od 16.113.000,00€. Predlogom Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu za 2023.godinu, budžet planiramo u iznosu od 15.714.953,06 €, što je manje u odnosu na plan za 2,47% ili u apsolutnom iznosu manje za 398.046,94€”, kazala je Nuhodžić.
Ona je navela i razloge koji su dovele do rebalansa budžeta.
 
 
“Izmjena propisa koji se odnose na oblast zarada, koje su uticale na povećanje izdataka za zarade, a iste nisu bile poznate u momentu donošenja Odluke o budžetu Opštine Bijelo Polje za 2023.godinu. Manje je i prenešenih sredstava iz 2022.godine u 2023.godinu, imajući u vidu da je Odlukom o budžetu Opštine Bijelo Polje za 2023.godinu planiran početni depozit uiznosu od 1.500.000,00€, a da je isti realizovan u iznosu od 941.453,06€ ili 37,24% manje od plana”, istakla je sekretarka Sekretarijata za finasije, navodeći da je treći razlog za donošenje rebalansa smanjena realizacija kapitalnog budžeta.
 
“Opština je bila prinuđena da usled izostanka uplate nedostajućih prihoda koje je trebalo nadomjesti Ministarstvo finansija, usljed manje naplaćenog poreza na dohodak fizičkih lica i prireza porezu na dohodak fizičkih lica izvrši smanjenje kapitalnog budžeta, a da ne ugrozi redovno finansiranje već započetih projekata”, pojasnila je Nuhodžić.
 
Ona je dalje kazala da su sopstveni prihodi na osnovu rebalansa planirani u iznosu od 2.253.500,00€ ili 7,38% manje u odnosu na plan.
“Zakonom ustupljeni prihodi po Rebalansu su planirani u iznosu od 4.790.000,00€ ili 8,41% manje u odnosu na plan. Donacije (tekuće i kapitalne) planirane su u manjem iznosu od 500.000 eura u odnosu na plan. Egalizacioni fond planiramo u iznosu od 5.980.000,00 € ili za 280.000 eura više u odnosu na plan,jer je došlo do realizacije pripadajućeg dijela po konačnoj raspodjeli sredstava za 2022.godinu koja se uplaćuje do kraja marta tekuće godine. Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu Opštine Bijelo Polje za 2023.godinu, odnosno Rebalansom, ukupni planirani primici u iznosu 15.714.953,00€ raspoređeni su na tekuću budžetsku potrošnju u iznosu 10.020.453,06€, otplatu duga u iznosu 3.101.000,00€. i kapitalni budžet u iznosu 2.593.500,00”, kazala je sekretarka za finasije.
 
Nuhodžić je navela i podatak da je za budžetsku potrošnja po rebalansu predviđeno 10.020.453,06€ sto je 2,07% više u odnosu na plan, bruto zarade su planirane u iznosu od 2.965.250,00€. Izdaci kapitalnog budžeta po rebalansu planirani su u iznosu od 2.593.500,00 ili za 30,52% manje nego što je planirano, dok je za otplatu dugova na osnovu rebalansa predviđeno 20,99% više u odnosu na plan.
 
Jelenka Andrić, odbornica Pokreta Evropa sad, sugerisala je da bi na sajtu Opštine trebalo da bude prikazan završni račun budžeta, kako bi,kako je kazala, građani imali uvid u to kako se troši novac iz budžeta, na šta je sekretarka Skupštine, Ajsela Pačariz ustvrdila da je svaka odluka usvojena na skupštinskim zasjedanjima - Odluka o budžetu i Završni račun budžeta, dostupna na sajtu Opštine. Odbornica PES-a smatra i da bi trebalo iznaći modalitet da se građani zainteresuju za ono o čemu se govori u skupštinskoj sali i da prisustvuju javnim raspravama, a tražila je i pojašnjenje trenda naplate poreza. Ona se zapitala da li je moguće za četiri mjeseca, koliko je ostalo do kraja tekuće godine, naplatiti nešto, što je u prvih osam mjeseci naplaćeno u procentima od 10 do 50 odsto, i izrazila smunju u to. Andrić je pohvalila odluku Opštine da podrži mlade preduzetnike i žensko preduzetništvo, i primijetila da je za mlade preduzetnike i za žensko preduzetništvo budžetom bilo opredijeljeno 50.000 eura. „Međutim, rebalansom se sve umanjuje za 50 posto ,odnosno na 25 hiljada. Sobzirom na to da smo već blizu novembra, odnosno ostala su nam još dva mjeseca do kraja tekuće godine, iskazujem sumnju da će i ovih 25 hiljada biti opredijeljeno za ove potrebe, što bi me jako razočaralo“, poručila je Andrić.
 
Za njenog kolegu,Dražena Petrića, budžet je slika lokalne samouprave na osnovu kojeg se može vidjeti šta su prioroteti, i na šta se troši novac. „Na kraju krajeva, da se vidi sa koliko novca naša ili bilo koja opština raspolaže“, ustvrdio je Petrić.
 
Što se tiče rebalansa on je imao dilemu,“kako je, kao razlog za rebalans budžeta, navedeno povećanje izdataka za bruto zarade, a u rebalansu imamo smanjenje bruto zarada“. Takođe, on je tražio i objašnjenje, koji su to ključni razlozi zbog kojih je dinamika naplate manja u prvom dijelu godine nego u drugom, ali se zapitao, i kako je moguće da imamo kancelariju za EU projekte, a da prihodi izostaju.
 
Odbornik Vaso Obradović je kazao da su u Za budućnost Bijelog Polja bili protiv ovakvog budžeta i ovakvog planiranja, pa će stoga i biti protiv predloženog rebalansa. “Ono što bih ja naglasio u ovom budžetu i što me izuzetno zabrinjava jeste visina duga koji otplaćujemo - 3,1milion, što govori da neko prije nije gazdovao kako treba“, naglasio je Obradović.
 
Mitar Radović iz SNP-a je mišljenja da su izdvajanja za reprezentracije velika, podsjećajući da je za tu namjenu izdvojeno 10. 000 eura. Ne sporeći, kaže, da mora postojati iznos za reprezentaciju, on smatra i da bi dio tog novca trebalo preusmjeriti za rješavanje nekih problema, i naveo problem pasa lutalica i izgradnju azila za pse.
 
Andrija Delić iz Pokreta Evropa sad je upitao zašto se sa varijabilne kamatne stope ne pređe na fiksnu kamatnu stopu, a želio je da čuje i razloge zbog čega je Centru za sport i rekreaciju budžet uvećan za 85.000 eura.
 
Prema tvrdnjama odbornice GP URA Suade Zoronjić budžet nije dobro planiran,jer nije predviđeno dovoljno sredstava za žensko preduzetništvo, za razvoj sela i poljoprivrede, takođe smanjen je kapitalni budžet, a što, prema njenom mišljenju, podrazumijeva da neće doći do realizacije mnogih kapitalnih projekata, poput kolektora za prečišćavanje otpadnih voda.
 
Na kraju, odbornici iz opozicionih partija nijesu se izasnili o rebalansu budžeta, jer je tokom zasjedanja došlo do kraće rasprave odbornika PES-a Andrije Delića i predsjednika Opštine, zbog čega predsjednik Skupštine, Ernad Suljević dao pauzu od pola sata, ali se opozicini odbornici nakon isteka pauze, nijesu vratili u skupštinsku salu.
 
Tekst: Tanja Dangubić
Foto: Vladimir Jelić