Amina Ćatović - uspješna studentkinja medicine na Hacettepe Univerzitetu u Ankari (video)

Bjelopoljka Amina Ćatović, uspješna je studentkinja treće godine medicine na Hacettepe Univerzitetu Ankari. O studiranju u inostranstvu, studentskom životu, trudu i radu koji je uložila u protekle tri godine studija, Amina je govorila u emisiji ,,Student“ Radija Bijelo Polje.

Ona je istakla da je njeno interesovanje za biologiju započelo još u osnovnoj školi, te da je ubrzo preraslo u ljubav. ,,Omiljeni dio biologije mi je bio onaj koji govori o čovjeku, njegovom tijelu i fiziologiji. U gimnaziji sam nastavila da se bavim biologijom i tada sam bila potpuno sigurna da želim da upišem medicinu. Želja za studijama u inostranstvu se javila u trećem razredu srednje škole. Tada sam imala priliku da predstavljam svoju državu na Internacionalnoj olimpijadi znanja iz biologije u Mađarskoj, gdje sam, po prvi put, došla u dodir sa laboratorijama, što mi je bilo izuzetno zanimljivo i od velikog značaja. Shvatila sam i da bi mi školovanje u drugoj državi pružilo znatno više mogućnosti za dalje usavršavanje“, kazala je Ćatović.

Ona je kazala da je školovanje u Ankari opravdalo njena očekivanja jer joj je omogućilo da na najbolji mogući način usvoji znanja iz oblasti medicine. ,,Pored tehničkog dijela, učenja i praktičnog rada, bitno je i to što sam se veoma brzo uklopila u novu sredinu. Upoznala sam mnogo prijatelja koji su takođe internacionalni studenti. Sam početak studija je bio izazovan, ali smo se svi brzo prilagodili. Upoznala sam zaista mnogo predivnih, ambicioznih ljudi, što je za mladu osobu zaista vrijedno životno iskustvo koje vam pomaže da proširite svoje vidike“, istakla je ona.

Govoreći o razlikama između sistema obrazovanja u Turskoj i Crnoj Gori, ona je kazala da, što se tiče medicine, postoje brojne razlike, ali se svemu tome vrlo brzo prilagodila. ,,Mi nemamo ispite podijeljene na predmete, već sve predmete polažemo odjednom. Na kraju modula imamo jedan ispit koji obuhvata sve ono što smo do tada radili. To jeste teže, ali ima i dobrih strana, jer sve završite u jednom danu i mogu reći da sam se vrlo brzo navikla na taj sistem“, kazala je Ćatović, savjetujući mlade ljude da apliciraju za različite stipendije koje će im omogućiti studije u inostranstvu, jer je to jedno vrijedno životno iskustvo.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Magdalena Smolović

Foto: privatna arhiva

Audio i video obrada i montaža: Sanida Kajević