Zejak: Brendiranjem polimske šljivovice imaćemo lokalni proizvod prepoznat na tržištu (video)

U cilju zaštite i brendiranja polimske šljivovice koja se na području Gornjeg Polimlja tradicionalno proizvodi vjekovima, bjelopoljski Centar za razvoj agrara uz podršku Ministartstva poljoprivrede prije tri godine otpočeo je projekat “Polimska šljivovica”, kao prvi korak ka brendiranju ovog tradicionalnog proizvoda.

Njime su obuhvaćene četiri opštine i to Bijelo Polje, Berana, Andrijevice i Plav, koje broje oko 90 proizvođača rakije, kazao  je agronom Dejan Zejak, izvršni direktor Centra za razvoj agrara. Gostujući u emisiji “O selu i  poljoprivredi” Radija Bijelo Polje, Zejak je kazao da na taj način žele da pomognu  tradicionalnom farmeru da na  zakonit i dostupan način zaštiti ovaj proizvod.

„Mi smo prije tri godine uz podršku Ministarstva poljoprivrede na javnom konkursu dobili grant kojim smo te naše aktivnosti mogli da ispratimo. Cilj je bio da se u četiri opštine Plav, Andrijevica, Berane i Bijelo Polje uzorkuju uzorci od dobrih proizvođača ovog pića, nekih dvadeset i nešto uzoraka je uzeto, oni su nakon toga senzorno ocjenjivani od strane Instituta za voćarstvo u Čačku, i od tih dvadeset jednog uzorka, najboljih deset  sa najvećim  ocjenama su dalje poslati na Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu na detaljnu hemijsku analizu sastava rakije. Osim tih aktivnosti, mi smo imali čak  tri edukativne radionice. Jedna je rađena za Plav i Andrijevicu u Andrijevici, druga   za Bijelo Polje i Berane u Beranama, i centralna i završna je odrađena u Bijelom Polju.Tada smo imali predavače edukatore – profesoricu Aleksandru Martinović sa Univerziteta Donja Gorica, i ona  je govorila o postupku i stepenima zaštite geografskog  porijekla, a drugi edukator je bio dr Branko Popović sa Instituta za voćarstvo u Čačku, renomirani poznavalac tehnologije proizvodnje jakih alkoholnih pića, posebno šljivovice, koji je slične projekte radio u Srbiji, i naši su proizvođači, a bilo je dosta zainteresovanih, imali priliku direktno od njih da saznaju koji je najbolji i najjednostvniji put da se ovaj proizvod zaštiti“, ispričao je Zejak.

On ističe i da je postupak brenidranja dugoročan i zahtjevan proces, a prema mišljenju stručnjaka  neprikosnovena je rakija od sorte požegače.

„Ta sorta je jako stara, ovdje prisutna decenijama i vejkovima, ali 1911. je zabilježen virus šarke šljive, što je uslovilo da te sorte ima sve manje. Tako  da dosta naših  proizvođača proizvodi  rakiju od čačanskih selekcija, a proces nije isti“, kaže Zejak.

Poručio je i da proizvodnja rakije nije samo tradicija, već može biti i jako unosan posao.

„Ali da bi imali proizvodnju, morate imati određene uslove i  poštovati standarde. Dakle, polimska šljivovica iako je tradiconalni proizvod, mora biti usklađena sa standardima koji su jako strogi. Oni koji se budu bavili njenom proizvodnjom moraće da imaju određenu aparaturu, prostoriju, moraju voditi računa o samoj higijeni. Ipak, cjelokupan taj proces tehnologije će biti jasno definisan u narednom periodu, jer je ovo samo prvi korak u procesu brendiranja polimske rakije. Ja sam optimista, naši proizvođači su jako zainteresovani, većina njih uz male finansijske izdatke i tehnolške korake može ispuniti te uslove“, naglasio je agronom Dejan Zejak.

Repriza emisije  “O selu i poljoprivredi" biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15h

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Video prenos: Ljilja Brajković

 

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.                         

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE