Predstava ,,Hasanaginica" premijerno izvedena večeras u Etno selu ,,Vuković"

Premijera predstave ,,Hasanaginica" Bjelopoljskog pozorišta, koju je po tekstu Ljubomira Simovića režirao i adaptirao Slobodan Marunović, zavrijedila je veliku pažnju bjelopoljske publike, nakon večerašnjeg izvođenja u Etno selu ,,Vuković".

U nesvakidašnjem ambijentu, pod vedrim nebom, glumci su pubici prikazali vanvremensko univerzalno djelo, ali suština istorijske priče ostala je nepromijenjena.

,,Zaista sam zadovoljan premijerom, onim što su glumci prikazali večeras, ali i divnom publikom. Prisutni su od samog početka pratili aktere, i na kraju ih nagradili velikim aplauzima, što dokazuje da je premijerno izvođenje bilo uspješno", kazao je za Radio Bijelo Polje, reditelj Slobodan Marunović.

Na pitanje koliko je bilo teško režirati i adaptirati komad koji ima duboku istoriju, Marunović je kazao da je putujući svijetom, čitajući brojne literature ,,upoznao" razne sudbine žena, a kako ističe, ovakva priča daje mogućnost različitog viđenja, ne baš istog kao što je u pjesmi.

Hasanaginica - narodna balada nastala u 18. vijeku, kasnije je bila inspiracija mnogima da napišu nova djela o tragičnoj sudbini jedne žene, pa tako i dramskim piscima među kojima i Simović, čije je djelo nastalo prije 47 godina, a večeras je prikazano u istorijsko - savremenom stilu, što je oduševilo ljubitelje pozorišta, koji su brojnim ovacijama ispratili glumce.

,,Djelo je i tada, prije 47 godina bilo hrabro i moderno, nama je bilo veoma inspirativno, a ja sam ga lično vidio kao nešto što se uvijek događa oko nas", naglašava Marunović.

Ulogu Hasanaginice tumačila je mlada glumica Marija Labudović, koja je nakon premijere kazala da je srećna jer se uloženi trud isplatio, i ističe da je ponosna na cijelu ekipu, proces spremanja, i kako dodaje, proizvod svega toga.

,,Izazov za mene jeste što mi je povjerena glavna uloga, i to prvi put nakon što sam završila Akademiju, zaista jedno veliko iskustvo, i nadam se da sam ispunila očekivanja svih onih koji su vjerovai u mene", naglasila je Labudović.

Kako dodaje, uloga Hasanaginice veliki je posticaj za njen dalji rad i kreiranje novih likova u teatru.

,,Ovo je jedno lijepo iskustvo, i od početka sam znao da moram učestvovati u kreiranju ovakvog projekta. Biti ovdje u dodiru sa prirodom, raditi ovakav komad i prolaziti živote tih likova i izmjestiti se maštom u taj svijet - lijep je osjećaj, i drago mi je da je publika večeras uživala, a nama je najbitniija njihova pozitivna reakcija koju su nam upućivali tokom i nakon predstave", kazao je glumac Zoran Vujović, koji je tumačio lik Hasan-age.

I istaknuti glumac Moamer Kasumović dio je ovog projekta, a kako je kazao za Radio Bijelo Polje,uzbuđen je kao i uvijek nakon premijere, ali uvjeren da je Marunović miješanjem stilova i žanrova uspio da na drugačiji način ispiše Hasanaginicu, koju svi poznaju kao epsko lirsku pjesmu.

,,Marunović je savremenim momentima htio da pokaže da je ustvari i priča savremena, da se ona ne dešava 200 do 300 godina unazad, već da je i danas živimo. Tekst sam navodi na istorijski način igranja, ali nas je Slobodan sve lijepo vodio, i odmah smo pristali na njegove ideje i koncept predstave", ističe Kasumović, dodajući da je uvjeren da će se komad dugo igrati širom zemlje, ali i šireg regiona.

U predstavi igrali: Zoran Vujović, Marija Labudović, Moamer Kasumović, Petar Novaković, Omar Bajramspahić, Slađana Bubanja, Nada Pavićević, Izet Mulabegović, Predrag Vukojević, Vlado Tomović, Jusuf Bajramspahić.

Scenografiju za predstavu potpisuje Abaz Dizdarević, kostimografiju Jelena Perišić, muziku Dragoljub Đuričić, a scenski pokret Ferid Karajica.

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE