Karcinom dojke najučestalija maligna bolest, neophodni redovni preventivni pregledi, poručeno sa tribine “Zajedno za zdravlje”

Povodom “Ružičastog oktobra” - mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, u bjelopoljskom Domu zdravlja organizovana je tribina pod nazivom “Zajedno za zdravlje”, na kojoj su stručnjaci iz oblasti onkologije i psihijatrije govorili o prevenciji karcinoma dojke i brizi o mentalnom zdravlju.

Predsjednik UO Crnogorske asocijacije za unapređenje zdravlja - CAUZ, psihijatar Aleksandar Popović, kazao je za Radio Bijelo Polje, da su tribinu inicirali kako bi obilježili “ružičasti oktobar”, ali, i održali predavanja u vezi sa mentalnim zdravljem pacijentkinja oboljelih od karcinoma dojke. Podsjeća da je ovaj događaj organizovan u sklopu Festivala mentalnog zdravlja, koji se organizuje  u sastavu Instituta za javno zdravlje, te da je slična tribina organizovana u Baru, a u planu je održavanje  u Budvi i Podgorici.

“Mi, kao organizacija, već nekoliko godina sprovodimo projekte koji i te kako imaju uticaja prije svega na mentalno zdravlje, ali se baziramo i na prevenciju bolesti, na zdravlje uopšte. Bitno je da svakog oktobra pričamo o ovoj temi, ali je i te kako važno, da se o ovoj temi govori tokom čitave godine, jer jedino ako “dosadimo”,onda smo napravili pravi potez i dovoljno informacija priuštili našim građanima”, istakao je dr Popović.

Dr Mirjana Varagić,specijalistkinja psihijatrije govorila je o uzročno-posledičnoj vezi između psihičkih simptoma koji se ispoljavaju i onkoloških oboljenja.

“Svako tjelesno oboljenje kao stresogeni činilac najčešće izaziva kod ljudi psihičke reakcije koje mogu birti anksioznost, depresivno raspoloženje, a ponekad i bijes. Većina tih reakcija kratko traje i opada sa prilagođavanjem osoba novoj situaciji. Jačina stresne reakcije zavisi od toga kako je pacijent procijenio svoje oboljenje i njegove posljedice. Kada govorimo o susretu sa malignom bolešću, odnosno o postavljanju dijagnoze malignog oboljenja, ona nesumnjivo, kod svakog čovjeka izaziva intezivne psihičke, odnosno emocionalne reakcije, koje su intezivnije nego susret sa bilo kojom drugom somatskom bolešću. Maligna bolest kao i svi njeni oblici,ozbiljno provociraju sve aspekte identiteteta jedne osobe. Ona se dijagnostikuje u većini slučajeva iznenada, zastrašćujuća je, i nosi niz neizvjesnosti   koje se tiču trajanja bolesti, kliničke slike, procesa liječenja, ishoda, i predstavlja u životu svake osobe koja se susretne sa ovim oboljenjem, izuzetno stresan životni događaj”, kazala je dr Varagić.

Na tribini se čulo da je karcinom dojke na globalnom nivou najučestalija maligna bolest, ispred karcinoma pluća, koji je godinama unazad  držao preimućstvo. Svaka četvrta žena ima karcinom dojke, dok svaka šesta žena oboljela od ove maligne bolesti, premine. U svijetu godpišnje oboli oko 2,2 miliona žena, a bolest pogađa žene u različitoj životnoj dobi. U Crnoj Gori, prema procjenama, karcinom pluća i dalje je na prvom mjestu, dok je karcinom dojke, sa preko 400 novootrkivenih slučajeva godišnje, na drugom mjestu. To su podaci, kazali su onkolozi, koji moraju da nas alarmiraju na akciju i proaktivno djelovanje, da žene misle o svom zdravlju i obavljaju preventivne preglede. U svijetu godpišnje oboli oko 2,2 miliona žena, a bolest pogađa žene u različitoj životnoj dobi.

Tribinu “Zajedno za zdravlje” organizovala je Crnogorska asocijacija za unapređenje zdravlja - CAUZ u saradnji sa Institutom sa javno zdravlje Crne Gore i Festivalom mentalnog zdravlja.

Tekst: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić