Otvorena izložba fotografija ''Jelena, Kraljica Italije''; Marsela: Kraljica Jelena je važna ličnost jer je povezala dva naroda

Povodom “Nedjelje italijanskog jezika u svijetu”, ambasadorka Italije u Crnoj Gori Andreina Marsela sinoć je u galeriji Centra za kulturu otvorila izložbu pod nazivom “Jelena, Kraljica Italije”. Postavku čini zbirka fotografija koje prikazuju najznačajnije trenutke života velike žene, odnosno omiljene kraljice svih Italijana.

Tom prilikom ambasadorka Marsela je kazala, da je zahvaljujući saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu prošle godine izložba organizovana na Cetinju, zatim u Pjevljima, a sada, u Bijelom Polju.

“To je za mene jako važno, zato što je moj cilj da u čitavoj Crnoj Gori organizujemo razne italijanske manifestacije, a ne samo u Podgorici, i pokušaćemo da to bude tradicionalni događaj. Kraljica Jelena je važna ličnost, zato što nije samo povezivala dvoje ljudi, nego i dva naroda. Karljica Jelana je važna ličnost i zato što je jako voljena, kod vas kao princeza  a u Italiji kao kraljica, i ona je uspjela da radi u Italiji, da djeluje u Italiji, a da nikada ne zaboravi svoje crnogorske korjene, što nas danas čini ponosnim”, poručila je ambasadorka Marsela.

Pozdravljajući prisutne, umjetnički direktor Centra za kulturu Dražen Konatar, kazao je da ova izložba za nas nije samo kulturnog, već prije svega istorijskog karaktera i značaja, kojom je još jednom osvijetljen trenutak crnogorske istorije, na koji smo posebno ponosni.

“Sudbonosna veza crnogorske princeze Jelene i budućeg kralja Italije Viktora Emanuela, nije samo povezala dvoje mladih ljudi, nego dvije kraljevske porodice, dvije dinastije i na kraju, dvije susjedne države koje se gledaju preko Jadranskog mora. To je bio siguran početak trajnog i istinskog prijateljstva i dobrih odnosa Italije i Crne Gore. Stoga je naša obaveza da, njegujući te i takve odnose, širimo našu kulturnu saradnju, vjerujući da ćemo upravo na tom polju imati šta pokazati jedni drugima. Neprocjenjiva kulturna baština Italije zaslužuje divljenje čitavog svijeta. Veliki broj ljudi iz Crne Gore posjećuje Italiju, pogotovo naši učenici, kroz edukativne, stručne i turističke ekskurzije. Konačno, da bi komunikacija bila potpuna, u nekim našim školama se izučava italijanski jezik”, istakao je Konatar.

Izložbu “Jelena, Kraljica Italije”, organizovao je Centar za kulturu ''Vojislav Bulatović Strunjo'', u saradnji sa Ambasadom Italije u Podgorici i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu.

Povodom “Nedjelje italijanskog jezika u svijetu”, večeras od 18 časova bjelopoljska  publika imaće priliku da u gradskom bioskopu pogleda romantičnu komediju "Da li si nekada bila na mjesecu?"(Sei mai stata sulla luna?),u režiji Paola Genovesa. Od 20 časova na programu je komedija "Niko mi ne može suditi" (Nessuno mi può giudicare), režisera Massimiliana Bruna. U srijedu i četvrtak, 18. i 19. oktobra u bioskopu će se održati Revija italijanskih filmova,a  publika će imati priliku da odgleda četiri filma.

Komedija ''Prvi put (moje kćerke) (La prima volta di mia figlia)'', u režiji Riccarda Rossia, biće prikazana u srijedu, od 18h, dok će od 20h,  publika imati priliku da pogleda komediju ''Izvinite što postojim'' (Scusate se esito), u režiji Riccarda Milania.

Teskt: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić