Potpara: „Osnivanje trajnih servisa podrške, olakšao bi život OSI“ (video)

Organizacija slijepih za Bijelo Poje i Mojkovac koja je osnovana prije 75 godina, kroz svoje projekte i djelovanjem na teritorijama ove dvije opštine trudi se da olakša život slabovidim i slijepim osobama.

Kako je kazao član tog udruženja Vuko Potpara, u emisiji „OSI“ Radija Bijelo Polje, osnovni problem sa kojima se susreću osobe sa oštećenjem vida je samoizolacija i nerazumijevanje sredine u kojoj žive.

„Iako stavovi prema osobama sa oštećenjem vida počinju da se mijenjaju i preispituju, oni su, nažalost, i dalje jedna od većih prepreka njihovom punom ućešću u životu zajednice. Za osobe sa oštećenjem vida se često vezuju negativni stavovi i predrasude koji nastaju kao posljedica nedostatka informacija i neznanja. Tu su i netolerancija, ignorisanje i socijalna distanciranost. Nedostatak znanja i nedovoljna informisanost o potrebama i mogućnostima osoba sa oštećenjem vida izazivaju i podstiču negativne stavove o njima“ kazao je Potpara.  

Kako je istakao Potpara, jedna od najčešćih predrasuda prema osobama sa oštećenjem vida jeste da su manje sposobne i da zbog svog senzornog problema ne mogu da se zapošljavaju, samostalno kreću i žive, putuju, imaju svoje porodice, djecu. Zato, kako je istakao, članovi udruženja se trude da se osobe sa oštećenim vidom socijalizuju, a prije svega, pruže neophodna pomoć psihosocijalne podrške.

„Kako je generalno finansijska situacija u udruženjima, ali i kod Saveza slijepih loša, naša jedina šansa su projekti pomoću kojih organizujemo neke aktivnosti koje mogu bar na određeno vrijeme obezbijediti pomoć tim licima. Tako sada privodimo kraju projekat “Servis personalne asistencije za lica s oštećenim vidom”, pomoću kojeg smo na tri mjeseca obezbijedili pet personalnih asistenata, koji su pomagali onim najugroženijim licima iz ove kategorije. Nažalost, realizacija ovog projekta se ovih dana i završava. I do sledeće prilike, i to iduće godine, što će opet zavisiti od Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, koji sufinansira ovakve i slične projekte“, istakao je Potpara.

On je dodao da se nadaju da će se na državnom nivou iznaći neka rješenja za OSI koja bi, kako je kazao, u vidu trajnog osnivanja servisa podrške olakšao i poboljšao život ovoj ranjivoj kategoriji društva.


 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto, video i tonska obrada: Sanida Kajević

Tonska realizacija: Milan Knežević