Obilježen Međunarodni dan žena na selu

Kancelarija za rodnu ravnopravnost pri Sekretarijatu za lokalnu samoupravu Opštine Bijelo Polje, u saradnji sa Sekretarijatom za poljoprivredu i Sekretarijatom za ruralni i održivi razvoj, obilježavaju tri važna datuma proglašena od strane Ujedinjenih nacija, 15. oktobar - Međunarodni dan žena na selu, 16. oktobar - Svjetski dana hrane i 17. oktobar - Svjetski dana borbe protiv siromaštva. Tim povodom je u sali SO Bijelo Polje održana tribina za poljoprivrednice i preduzetnice koje su podržane kroz programe bespovratne finansijske podrške ženskom preduzetništvu i korisnice mjera podrške Sekretarijata za poljoprivredu i Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj opštine Bijelo Polje. 

Na tribini se govorilo o značaju i vaznosti organizovanja u kooperative, proizvodnji zdrave hrane i potencijalima za jačanje ruralnih sredina. "Kroz predavanje stručnjaka Ilije Markovića, iz oblasti udruživanja i kooperativa, ukazano je na nekadašnje iskustvo u zadrugarstvu i razlozima nepovjerenja proizvođača da se na taj način organizuju i povežu radi bolje i kvalitetnije promocije i plasmana svojih proizvoda. Kroz diskusiju učesnika ukazano je i na  problem nedostatka kapaciteta za vođenje i upravljanje radom cooperative,"  saopšteno je iz Kancelarije za rodnu ravnopravnost.

Član UO Unije stočara Vučko Pešić i predstavnik NVU “Zelena dolina” iznijeli su više primjera dobre prakse rada u udruženjima, a  ukazali su na određene zakonske regulative koje usporavaju i otežavaju udruživanje. Zdrava hrana i proivodnja  takve hrane je ključ razvoja sjevera i prisutni stručnjaci iz te oblasti su dali povratne informacije zainteresovanim učesnicima o načinu registrovanja i uslovima koje treba da zadovolji odrđene standard za dobijanje sertifikata organske hrane i proizvodnje. Edukacija poljoprivrednih proizvođača, bolja infrastruktura, olakšano apliciranje sa manje administrativnih zahtjeva uticalo bi na veće zadržavanje mlađe populacije na selu i jačanje ruralnog razvoja."Ukazano je na važnosti uloge žene na selu, njihov doprinos u proizvodnji zdrave hrane i korišćenju prirodnih resursa u cilju borbe protiv siromaštva, unapređenje održivog razvoja, osnaživanje preduzetništva i jačanje lokalnih potencijala kroz udruživanje, radi veće i bolje vidljivosti na tržištu, kao i ostalih prednosti" naveli su organizatori. Oktobar je i mjesec prevencije karcinoma dojke tako da je svim učesnicma/cama na tribini  podijeljen promo material o načinu samporegleda dojke kao jednoj od značajnih karika u lancu prevencije karcinoma.

Izvor: bijelopolje.co.me