Opština Bijelo Polje dio velike porodice evropskih gradova kroz program URBACT IV

29 April 2024

Najnovije vijesti

Opština Bijelo Polje dio velike porodice evropskih gradova kroz program URBACT IV

Tim povodom danas je upriličen sastanak predsjednika Opštine Petra Smolovića sa vodećim eksperom InGreen mreže Hoze Kostrerom i šefom Kancelarije za EU projekte Gorana Prebiračevića.  

“Kroz operativni program URBACT IV, koji dosada nije bio dostupan zemljama kandidatima za ulazak u Evropsku uniju, opština Bijelo Polje je jedna od rijetkih lokalnih samouprava na prostoru jugoistočne Evrope koja je uspjela da učestvuje u ovom programu sa dva projekta, a kroz ovaj projekat će kroz mrežu evropskih gradova/opština do kraja 2025. godine sarađivati sa gradovima Avila (Španija),  Dombrova Gornjiča (Poljska), Larisa (Grčka), Navan (Irska), Solingen (Njemačka), Barcelona (Španija), Salerno (Italija) i Vila Nova (Portugalija)” – saopštio je predsjednik Smolović.

Goran Prebiračević, šef Kancelarije za EU projekte je istakao da projekat ima za cilj da osnaži i izgradi kapacitete lokalnih aktera u oblasti industrije za prevazilaženje barijera koje sprečavaju prelazak na zelenije ekonomije uz ostanak konkurentnosti i inkluzivnosti, razmjenu iskustava i primjenu dobre prakse evropskih gradova.

Urbact program je ove godine prvi put otvoren za zemlje Zapadnog Balkana, u kojem učestvuju samo tri opštine iz Crne Gore među kojima je i Bijelo Polje, a tu su još Berane i Budva.Izvor: Opština Bijelo Polje  

 

Radio-streaming

 RBP NA DRUŠTVENIM MREŽAMA