Na slow food sajmu u Bijelom Polju veliki broj izlagača iz Crne Gore i Srbije (vidoe)

Međunarodni Slow food sajam, koji je okupio veliki broj izlagača iz Crne Gore - članove Slow food zajednice, ali i one iz Srbije, održava se danas i sjutra na gradskom trgu. Cilj sajma je, kako su više puta isticali organizatori, promocija tradicionalnih jela, hrane i pića, domaće radinosti, kao i razmjena iskustava i umrežavanje.

Pozdravljajući prisutne u ime organizatora, Sabina Ramović je podsjetila da je ovo drugi međunarodni Slow food festival u Bijelom Polju, koji NVO “Kisele vode” organizuju u saradnji sa Lokalnom turističkom organizacijom.

“Veliko je zadovoljstvo što danas imamo ovoliki broj članova, i što su neki sa nama prvi put, uz istovremeno, žaljenje, što su ovog puta izostali izlagači iz Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova. Zahvaljujemo se i svim donatorima koji su podržali organizaciju ovakvog događaja, a mi ćemo i dalje nastojati da promovišemo slow food zdravu, čistu i fer hranu, da promovišemo biodiverzitet”, kazala je Ramović, i pozvala građane da kupuju lokalne proizvode, jer će na taj način podržati proizvođače.

Lokalna samouprava i Turistička organizacija podržavaju svaku manifestaciju koja ima za cilj promociju turističkih i drugih potencijala naše opštine, kazala je Violeta Obradović.

“Ovi sajmovi su podrška onima koji žele da pokažu rezultate svoga truda, a mi kao Turistička organizacija dajemo podršku svim ovakvim vidovim promocije, ne samo poljoprivrede, nego i turizma, jer, danas je Bijelo Polje grad domaćin ljudima koji prvi put dolaze u Bijelo Polje, i želimo da se predstavimo kao dobri domaćini, što je Bijelo Polje uvijek i bilo”, poručila je Obradović.

Posjetioce i izlagače slow food sajma pozdravio je i potpredsjednik Opštine Nermin Bećirović, ističući da ga raduje što u našem gradu postoje pojedinci koji ulažu ogroman napor kako bi na svaki način promovisali sve turističke potencijale ne samo našeg kraja, nego kompletnog sjevera Crne Gore.

“Za našu opštinu ali, i mene lično, ti su ljudi apsolutni heroji i treba im posvetiti mnogo više pažnje i pružiti im što zaslužuju. Lako je baviti se turizmom u razvijenim gradovima na jugu Crne Gore, gdje je naše prelijepo primorje samo po sebi dovoljan generator turističke privrede, gdje je lako privući turistu i ispuniti njegov boravak bogatim sadržajem. Za mene je  podvig baviti se turizmom na sjeveru i okolnim gradovima. Postoje ogromni turistički potencijali u vidu prirodnih ljepota i do dana-današnjeg, oni ne zavređuju potrebnu pažnju odgovornih pojedinaca i institucija u našoj državi, kako bi ti potencijali na adekvatan način bili valorizovani”, istakao je Bećirović.

Učesnike današnje sajamske manifestacije pozdravio je i Danilo Blagojević, predstavnik Mikrokreditne finansijske institucije “Alter Modus”, poručujući da kupovinom domaćih proizvoda doprinosimo očuvanju tradicije i nasleđa naših krajeva.

“Jedan od ključnih stubova na kojima Alter Modus bazira svoje poslovanje upravo je podrška domaćim proizvođačima i njihovim djelatnostima, te se iz godine u godinu trudimo da  pomognemo što više manifestacija ovog tipa”, rekao je Blagojević.  

 

Tekst: Tanja Dangubić

Foto i video: Vlado Jelić