Izložbom slika i grafika“Sjenke“ započela je izložbena turneja bjelopoljskog umjetnika Milovana Miće Rakonjca (video)

Ovaj grafički dizajner po vokaciji, ušao je u svijet umjetnosti od ranog djetinjstva da bi svoju umjetničku putanju učvrstio diplomiranjem na Fakultetu likovnih umjetnosti u Prištini.

U emisiji „Start Art“ Radija Bijelo Polje, Rakonjac je kazao da su „Sjenke“ naišle na dobar prijem kod posjetilaca te da je u procesu stvaranja i nastavak te postavke pod nazivom „Sjenke2“

Kako je istakao umjetnik, „Sjenke“ su nastale upravo iz razloga njegovog dužeg odsustvovanja sa likovne scene, a ideja je potekla od skulpture koju je napravio tokom studiranja u Prištini.

„Ovo je moja peta samostalna izložba, i došao sam na ideju da od skulpture koju sam napravio tokom studiranja napravim fotografije na temu sjenki gdje sam koristio razne izvore svjetala i pravio preklapanja i prelamanja sjenki na zidu. Te fotografije sam mnogo kasnije koristio za kompjutersku grafiku koja je uglavnom bila minijatura i koju sam retuširao sa rapidografima i bijelim olovkama i dobio sam tako interesantne crteže“ kazao je Rakonjac.

On je istakao da je rad sa takvom tehnikom trajao nekoliko godina, tokom kojih su i nastali eksponati koji su u Mojkovcu proteklog mjeseca predstavljeni široj publici.

Rakonjac je kazao da su ovakve turneje veoma skupe te da je uz pomoć svoje porodice uspio da realizuje svoju zamisao.

„Postavka je naišla na odličan prijem ,slike su se dobro plasirale u smislu prodaje, što me veoma veseli, jer, trebalo je sve to organizovati sam o svom trošku“ kazao je ovaj umjetnik.

On je kazao da je inspiraciju za sjenke našao u sebi i svom pokojnom ocu koji ga je tokom života podsticao da nastavi sa radom.

„Kada ste u sjenci dugo vremena, kada vam niko ne daje pažnju, pomoć, prostora, ja sam izlazak i borbu za svoje mjesto pod umjetničkim suncem potražio kroz ovu postavku i riješio sam da odradim jednu turnejsku izložbu koja je krenula iz Mojkovca. Planiram izložbu u Beranama, Pljevljima i još nekim gradovima Crne Gore, a onda i region“ najavio je Rakonjac.


 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Tekst: Vanja Šabanović

Foto, video i audio obrada: Sanida Kajević

Tonska realizacija: Zoran Rakočević