Polaganjem vijenaca obilježen Dan državnosti (video)

Polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima danas je u Bijelom Polju obilježen Dan državnosti Crne Gore, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država i isti datum 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.

Čestitajući Dan državnosti, predsjednik Skupštine opštine Abaz Dizdarević kazao je da zahvaljujući onima koji su 13. jula 1941. godine ustali protiv fašističke okupacije i našim precima, koji su se u čuvenim bitkama borili za slobodu i priznanje crnogorskog državnog identiteta, od 13. jula 1878. godine savremena Crna Gora sa ponosom obilježava ovaj poseban datum.

“Cijena slobode uvijek je visoka, to nam govore primjeri herojstvaa naših sugrađana, koji nijesu pristajali na podaništvo i gubitak sopstvenog puta odlučivanja o sudbini. Žudnju za slobodom iskazali su borci bivšeg bjelopoljskog sreza i bili primjer hrabrosti i časti. Svoju težnju su ostvarivali predviđeni vizionarem i borcem za ravnopravnost naroda – narodnim herojem Rifatom Burdžovićem – Tršom, kao i narodnim herojima Tomašem Žižićem, Milovanom Jelićem, Ljubomirom Bakočom i Radomirom Rakočevićem”, podsjetio je predsjednik SO Bijelo Polje.

On je istakao da je jedinstvenost naroda u ideji o slobod rezultirala time da su Crnogorci, Srbi, Bošnjaci i ostali narodi predviđeni Aleksandrom Vuksanovićem, Šukrijom Međedovićem, Živkom Žižićem, Lenkom Jurišević, Junusom Međedovićem, Vojislavom Bulatovićem-Strunjom, Đorđijem Stanićem, Munibom Kučevićem i drugim revolucionarima donjelu konačnu slobodu 3. januara 1945. godine, uz ogroman broj žrtava, poginulih boaca i stradalih civila.

Predsjednik Skupštine opštine Abaz Dizdarević podvukao je da primjer Voja Lješnjaka i Muha Dizdarevića i njihova povezanost u sudnjem času najbolje govori o bratstvu i o postavljanju čvrstih osnova za multinacionalnu Crnu Goru u kojoj danas složno žive njeni stanovnici.

Dizdarević je naglasio i da pobjeda nad fašizmom predstavlja krunsko dostignuće ljudske civilizacije, jer simbolizuje pobjedu svjetla nad tamom.

“Antifašizam je, kao jedna od najvećih istorijskih tekovina, našao svoj prostor i živi u glavama najvećeg broja stanovnika svijeta. U tome je i suština savremene antifašističke Crne Gore , njene istorije i njene budućnosti”, zaključio je predsjednik SO Bijelo Polje.

U ime više od 800 antifašista Bijelog Polja, koji u srcu nose uspomene na borce Narodnooslobodilačkog rata, sve prisutne danas je pozdravio dr Rajko Stevović.

 On je podsjetio da je Bijelo Polje po broju stanovnika koji su se odazvali pozivu Centralnog komiteta KPJ, 13. jula 1941. godine bilo na drugom mjestu iza Bihaća.

“Želja nas antifašista je da zajedno sa čelnicima Opštine učinimo sve da grad bude oaza ljepote i da ljudi koji prolaze požele da se vrate ponovo”, istakao je dr Rajko Stevović i poručio da se trinaestojulske vatre ne smiju ugasiti nikada.

Iz plamena 13. jula uzdigla se nova evropska Crna Gora, prvo u sastavu zajedničke države jugoslovenskih naroda, a danas samostalna, koja hrli dostignućima u svim oblastima, kazao je danas predsjednik OBNOR-a, Mirko Stanić.

“Mi kao narod prepoznatljiv po čuvanju svojih tradicija, posebno borbenih, ne želimo, ne možemo i ne smijemo zaboraviti ljude koji su dali život za svoju zemlju, jer ako bi to uradili, zaboravili bi i izdali i sami sebe. Čuvajući uspomenu na njih mi postižemo važan cilj – poginulima dajemo zasluženi pomen, sebe hrabrimo njihovom hrabrošću, mladima prenosimo njihoe poruke da se i u najtežim prilikama zlu i nasilju mora suprostaviti, te da nema sigurnog puta u budućnost, ako se ne poznaje spostvena prošlost i ne koristi kao vodilja. Zato zločine učinjene nad našim žrvama osudimo, ne radi revanšizma, već radi toga da se ne ponove”, poručio je predsjednik OBNOR-a, Mirko Stanić, čestitajući Dan državnosti.

Pored delegacije Opštine Bijelo Polje, cvijeće na Spomenik palim borcima bjelopoljskog sreza, koji su nosilI barjak slobodasrtva i bili primjer hrabrosti i časti, kao i na spomenike narodnih heroja, položili su i članovi UBNOR-a i antifašista, delegacija OBNOR-a, članovi organizacije boraca NOR-a, Opština Savski vijenac, organizacija boraca NOR-a iz Pirota i Knjaževca i Prijepolja. Počast našim narodnim herojima odale su i delegacije političkih partija.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić i Darko Braič

Video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE