Održana promocija romana "Ćerka sunca" Andrije Terzića

Promocija romana “Ćerka sunca” autora Andrije Terzića, održana je večeras u bjelopoljskom  Centru za kulturu.

Terzićev novi roman, spoj drame, akcije, intrige, istorije, vjere i ljubavi, govori o Senki, jedanaestogodišnjoj djevojčici iz Belog Polja, kraj Peći i ćerka je srpske majke Jasne i italijanskog vojnika. Spletom okolnosti, ona svoj život nastavlja u SAD, gdje završava fakultet i vremenom postaje CIA agentica i to jedna od najboljih na svijetu.

Terzić je na promociji “bez dlake na jeziku” pričao o svojim djelima, današnjem svijetu koji je, kako je istakao, pun kiča i šunda, zakazanom sistemu vrijednosti i svakodnevnim nedaćama običnog čovjeka.

On je kazao da inspiraciju crpi iz sopstvenog života te da najbolje piše u avionu.

“Ovu knjigu pisao sam na tri kontinenta, najviše u avionu, i sve je autentično. Radio sam pet godina na njoj. Od intervjua sa monahinjama, istoričarima, odgledao sam million filmova koji govore o tajnim agentima, isto toliko pročitao dokumenata da bih što više saznao, ali i da ne bih kojim slučajem nekoga plagirao, pošto je to danas u trendu i to se radi, ali niko nikome ne odgovara za to. Takav je sistem, tako je generalno stanje u društvu” kazao je između ostalog Terzić.

Terzić je u Bijelom Polju gostovao prije 6 godina gdje je pred brojnom publikom promovisao svoje romane ''Preko puta - istina'' i ''Plivač''. Njegov debitantski roman ''Preko puta - istina'' (bestlser koji danas broji oko 90 000 primjeraka) izazvao je veliku pažnju književne javnosti, a na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu 2014. godine bio je najprodavaniji pisac. Andrija Terzić se u međuvremenu oprobao kao scenarista i glumac - igrao je u drugoj sezoni serije “Ubice mog oca” i filmu ''Zaspanka za vojnike'', a jedan je od producenata filma u nastajanju ''The swimmer'', čiji scenario je potpisao Jay Frasco. Nakon gostovanja u gradovima Crne Gore, svoj novi roman ''Ćerka sunca'' predstaviće u nekoj od zemalja EU, nakon čega ga očekuje turneja u USA. Do sada je imao 108 promocija širom regiona i svijeta.

 

Tekst i foto:Vanja Šabanović