ODRŽANI TRODNEVNI TRENINZI ZA NEFORMALNE NJEGOVATELJE

U okviru projekta "Inovativne usluge za starije u zajednici",  proteklih dana u prostorijama Opštinske organizacije Crvenog krsta Bijelo Polje, održani su trodnevni treninzi, radionice na temu "Podrška neformalnim njegovateljima".

Cilj treninga, radionica je bio sticanje znanja i vještina iz oblasti osnovnih principa njege koju pružaju neformalni njegovatelji, sa sviješću da su baš oni ti koji najviše vremena provode uz starije osobe i osobe sa dijagnozom demencije. Da je neophodno da što više budu upoznati sa problemima i promjenama koje donosi starije životno doba. Predavanja su veliki naglasak stavila na demenciju i sve one izazove koje nosi ova bolest sa sobom, sindrom sagorijevanja kod samih neformalnih njegovatelja kao i palijativnu zdravstvenu njegu, njen značaj i ulogu u zajednici.

Radionice su vodili stručnjaci iz oblasti dugotrajne njege, psihološkinja Nataša Vuković i doktor opšte medicine Besim Kadić.

Kadić je kazao da su neformalni njegovatelji ljudi svih dobi, koji pružaju (obično neplaćenu) njegu nekome s hroničnim oboljenjem, invaliditetom, drugim dugotrajnim zdravstvenim stanjem ili potrebom za njegom izvan profesionalnog ili formalnog okvira zapošljavanja,

"Prema nedavnim istraživanjima neformalni njegovatelji širom EU pružaju više od 80% ukupne njege. Njega se obično odvija unutar društvenih odnosa – većina njegovatelja su roditelji, partneri, djeca, unuci, braća i sestre, prijatelji ili komšije. Budući da vrsta njege zavisi od potreba osobe kojoj je potrebna pomoć, često nema ograničenja niti u količini pružene njege niti u vremenu provedenom u pružanju iste" - zaključio je dr Kadić.

Socijalna radnica u Centru za njegu starijih, Ivana Bulatović kazala je da su radionice bile interaktivnog karaktera, gdje su učesnici postavljali pitanja i podijelili svoja iskustva, što je bilo izuzetno značajno i korisno.

"Briga o oboljeloj osobi zahtijeva potpunu posvećenost i radiklano mijenja život čitave porodice. Članovi porodice nisu stručne osobe pa im je neophodno obezbijediti što veću podršku i edukovati ih u cilju usvajanja novih znanja i vješina iz oblasti neformalne njege" - istakla je Bulatović.

Uslijed velikog pritiska i manjka podrške, kao i konstantnog osjećaja krivice,veoma često dolazi do sindroma sagorijevanja te su neformalni njegovatelji izloženi riziku od depresije i potrebna im je psihosocijalna podrška - zaključila je Bulatović.

Izvor i foto: Crveni krst Bijelo Polje