U okviru Dana evropske baštine JU Muzej i OŠ „Vladislav Slobodanov Ribnikar“ organizuju radionicu pod nazivom „Hljeb naš nasušni“ (video)

Dani evropske baštine se svakog septembra obilježavaju širom Evrope kroz organizovanje događaja na lokalnom i nacionalnom nivou, u odnosu na jedinstvenu temu, koja se bira na evropskom nivou. Tema Dana evropske baštine 2023. godine je „Živo nasljeđe“ (Living heritage), a lokalni i nacionalni događaji koji će biti uključeni u program manifestacije treba da ukažu na značaj nematerijalne kulturne baštine i praksi, predmeta i mjesta koji su sa njom povezani.

Tako su se JU Muzej Bijelo Polje i OŠ “Vladislav Sl. Ribnikar“ udružili u ovom projektu kada će 27. septembra organizovati radionicu pod nazivom „Hljeb naš nasušni“.

O značaju radionice u emisiji „Start Art“ Radija Bijelo Polje, govorile su Vesna Šćekić i moderatorka radionice Zagorka Rakonjac, profesorica maternjeg jezika.

Kako je pojasnila Šćekić, manifestacija Dani evropske baštine obilježava se u pedeset država potpisnica Evropske kulturne konvencije, a među njima je i Crna Gora.

„Bazirana na promociji lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti, ova manifestacija predstavlja i zajedničko kulturno nasljeđe evropskih zemalja koja je pokrenuta 1985 godine u Francuskoj kao zajednička inicijativa EU i Savjeta Evrope. Od 1999. godine obilježava se svakog septembra sa više od 70.000 događaja organizovanih širom Evrope“ istakla je Šćekić.

Ona je dodala da se na prijedlog Ministarstva kulture Crne Gore i bjelopoljski Muzej se prvi put priključio 2017. godine u obilježevanju ove manifetacije, pa tako će biti i ove godine kada se organizuju četvrti po redu Dani evropske baštine.

Ove godine u radionici škole u Rasovu pod nazivom „Hljeb naš nasušni“ djeca će imati priliku da se upoznaju sa samim proizvodom, hljebom, kao osnovnom životnom namirnicom, kao vezom sa porodicom i tradicijom značajnom za sve narode širom svijeta.

„Hljeb nas prvo asocira na trpezu, ona opet asocira na porodicu, a šta je porodica, zajedništvo, sloga, ljubav, dom, znači hljeb čini to vezivno tkivo koji nas okuplja i povezuje, a naš cilj je upravo rad na osvješćivanju učenika o važnosti i čuvanja sopstvene tradicije i svih njenih dobara“ istakla je Rakonjac.

Kako su zaključile naše sagovornice, radionica je i obrazovni alat da podsjeti mlade da mnogo toga može da se nauči iz prošlosti kako bi oblikovali svoju budućnost.

 

AUDIO SNIMA EMISIJE

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević